DF parat til at beholde F-16-fly

PENSION: Med et ændret trusselsbillede i Arktis og Østersøregionen bør Danmark ikke skrotte alle sine F-16-fly, mener Dansk Folkeparti. De Radikale afviser blankt ideen, mens Socialdemokratiet er parat til at diskutere den i forligskredsen.

Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Lørdag i sidste uge var det 40 år siden, det danske flyvevåben modtog sit første F-16-fly. Efter planen skal flyene flyve for sidste gang i starten af 2025. Men Dansk Folkeparti mener nu, det er værd at overveje, om Flyvevåbnet skal beholde et antal F-16-fly nogle år endnu.

Udmeldingen kommer kun godt 3,5 år efter, at partiet i juni 2016 var med til at beslutte, at Danmark skal anskaffe 27 F-35-kampfly og pensionere F-16-flyene.

Hvad har ændret sig siden dengang?

”Det har Arktis i min optik. Det var noget, der spøgte, og vi skulle også lige have noget med Arktis med dengang. Men i dag er det jo en helt anden historie. Og så spiller russernes mere aktivistiske tilgang i Østersøregionen også ind,” forklarer Søren Espersen og fortsætter:

”De to ting har gjort, at vi står i en helt ny situation, hvis vi også fortsat skal hjælpe balterne og islændingene med luftrumsovervågning samt deltage i missioner i de varme lande. Så kommer der til at mangle fly.”

Fast stationeret i USA
Det ældste af de 44 danske F-16-fly, som i dag er i aktiv tjeneste, er knap 38 år gammelt. De yngste danske F-16-fly er fra starten af 1990'erne. Ifølge Altingets oplysninger har flere lande udtrykt interesse for at overtage nogle af de danske F-16-fly.

”Det ville være så ærgerligt at skrotte alle F-16-flyene og så få år senere finde ud af, at der slet ikke var nok nye F-35-fly til at løse alle opgaverne,” påpeger Søren Espersen.

De første F-35-fly skal efter planen lande på Flyvestation Skrydstrup i foråret 2023, og flyene forventes at være fuldt indfaset i 2027. Op mod syv af de 27 F-35-fly skal være fast stationeret på Luke Air Force Base i Arizona i USA, hvor de skal bruges til at uddanne og træne de danske piloter og teknikere. 

Godt dækket ind
Hos De Radikale køber man dog slet ikke Dansk Folkepartis argumentation om, at blandt andet det øgede fokus på Arktis skulle gøre det nødvendigt at råde over flere kampfly.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00