DF revser landsindsamlinger: "Grænsende til det uetiske"

KRITIK: En alt for stor del af pengene går til kampagneudgifter, når foreningerne samler ind med raslebøsser. Det mener Dansk Folkeparti, som overvejer at stramme krav til indsamlingernes overskud.

DF er åbne for at stramme kravene til overskud for landsindsamlinger.
DF er åbne for at stramme kravene til overskud for landsindsamlinger.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Dahl Løppenthin

Det er stærkt bekymrende, at landsindsamlingernes kampagneudgifter er steget med 78 procent på blot tre år. Det mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup. 

“Det er betænkeligt, grænsende til det uetiske i virkeligheden,” siger han. 

I 2015 gik der i gennemsnit 19,50 kroner til administration, hver gang man donerede 100 kroner i en raslebøsse. I 2018 var det tal steget til 34,50 kroner. 

Og i 5 ud af 12 landsindsamlinger går under halvdelen af pengene til formålet. Det falder sammen med, at en liberalisering af indsamlingsloven næsten har fordoblet antallet af landsindsamlinger.

Det går jo ikke, at danskerne tror, de støtter en god sag, hvis det så bare bliver spist op af administration.

Peter Skaarup
Retsordfører, Dansk Folkeparti

“Vi bliver nødt til at tage en politisk diskussion af, om vi har lavet et system, hvor pengene i for høj grad går til administration,” siger Peter Skaarup. 

Åbner for politisk indgreb
Indsamlingsnævnet skriver på sin hjemmeside, at landsindsamlinger ikke "må drukne i administrationsomkostninger". Derfor lægger man vægt på, at "mindst 2/3 af de indsamlede midler går til formålet".  

Hele 7 ud af 12 landsindsamlinger havde dog et overskud på under 2/3 i 2018. Det har ikke fået Indsamlingsnævnet til at gribe ind. 

Derfor åbner Peter Skaarup nu for, at Christiansborg skal skærpe kravene. 

“Jeg synes, det er værd at overveje, om vi fra politisk side skal fastsætte en grænse for, hvor meget der må gå til administration. For det går jo ikke, at danskerne tror, de støtter en god sag, hvis det så bare bliver spist op af administration,” siger han. 

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00