DF-vælgere: Vi minder mest om Socialdemokratiet

VENNER: Vælgerne i Dansk Folkeparti føler sig mere beslægtede med S end V. I Messecenter Herning taler både topledelse og menige medlemmer varmt om et fremtidigt samarbejde mellem de tre store partier.

Erling Pedersen (forrest tv.) og Peter Kiralyfalvy (forrest th.) har stemt på Socialdemokratiet i deres unge dage. De er enige i, at der ikke er langt mellem DF og S.
Erling Pedersen (forrest tv.) og Peter Kiralyfalvy (forrest th.) har stemt på Socialdemokratiet i deres unge dage. De er enige i, at der ikke er langt mellem DF og S.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon LesselAnders RedderArthur Cammelbeeck

Dansk Folkepartis egne vælgere er ikke i tvivl. 

Når de kigger ud over det politiske landskab og overvejer, hvilket parti der minder mest om DF, ligger svaret til venstre for midten: Socialdemokratiet. 

Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

Her svarer mere end en tredjedel af DF’s egne vælgere, 37 procent, at partiet er tættest beslægtet med Socialdemokratiet. 

Både Venstre og DF vil have, at pengene skal passe. Dét kan jeg godt lide. Men drømmescenariet er, at Venstre, Socialdemokratiet og vi arbejder sammen.

Peter Kiralyfalvy, medlem af Dansk Folkeparti

31 procent svarer Venstre, mens kun 4 procent svarer Konservative.  

Målingen stadfæster den fortælling, der weekenden igennem har præget Dansk Folkepartis årsmøde i Herning. Tiden, hvor Socialdemokratiet var fjender, er for længst forbi.

I dag er de to partier venner. Gode venner. 

“Det overrasker mig overhovedet ikke, at vores vælgere har den holdning, for jeg genkender den fra vores kommunale valgkamp. Her ønskede stort set ingen af dem, jeg mødte på Køge Torv, at jeg pegede på en Venstremand som borgmester,” siger Bent Andersen. 

Han er viceborgmester i Køge Kommune, hvor flirten mellem Socialdemokratiet og DF konstituerede sig i et egentligt samarbejde efter kommunalvalget i november 2017. 

Og han er en af mange DF’ere, der ikke skammer over at ligge i ske med Socialdemokratiet, hverken på landsplan eller lokalt plan. 

S må gerne ringe 
Allerede fredag tog Morten Messerschmidt bladet fra munden og tonede rent flag.

Hvis rød blok vinder, skal DF agere støtteparti for Socialdemokratiet, sagde han til Politiken

Lørdag formiddag fulgte Kristian Thulesen Dahl trop, om end i knap så konsekvente vendinger.  

Plan A er en blå regering med deltagelse af DF og uden LA.  

Plan B? At søge mest mulig indflydelse, hvis rød blok vinder magten. “Hvis Socialdemokratiet ringer, så tager vi den,” sagde DF-lederen. 

Det er en plan, de godt kan lide i Herning. 

“Det handler om kemi, og kemien mellem Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er god. Samtidigt minder vi jo meget om Socialdemokratiet, så hvorfor ikke samarbejde med dem?” siger Peter Kiralyfalvy.  

Han er medlem af den lokale DF-forening i Korsør og har i fællesskab med sin ven Erling Pedersen sat kursen mod messecenteret i Herning denne weekend.

Sammen bærer de på en lille hemmelighed, som de i anledning af Altingets nye måling gerne vil ud med. De har begge stemt på Socialdemokratiet. 

“Men det er lang tid siden, vi skal tilbage til 70’erne,” skynder Erling Pedersen sig at sige.  

Dengang var de jo unge, forstås. Og man bliver klogere med alderen, er de enige om og skyller skyldfølelsen ned med en tår øl. 

Peter Kiralyfalvy mener trods alt, at DF er et borgerligt parti, som er tættere på Venstre end Socialdemokratiet.  

“Både Venstre og DF vil have, at pengene skal passe. Dét kan jeg godt lide. Men drømmescenariet er, at Venstre, Socialdemokratiet og vi arbejder sammen,” siger han. 

Venstre er stadig venner 
Drømmen om et samarbejde mellem ‘de tre midterpartier’, som de bliver kaldt i Herning, er noget, der bliver snakket vidt og bredt om på årsmødet. 

Både blandt de menige medlemmer, kommunalpolitikere og i folketingsgruppen. 

“Venstre er gamle venner. Socialdemokratiet er nye venner,” siger Jeppe Jakobsen.  

Han er ældreordfører for DF og er en del af partiets folketingsgruppe. Her arbejder han tæt sammen med Venstre.

Men han er også medlem af kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune, hvor DF har konstitueret sig med Socialdemokratiet og sikret Christina Krzyrosiak Hansen (S) en borgmesterpost. 

”Samarbejdet med Socialdemokratiet har været upåklageligt i Holbæk. Og det tror jeg egentlig også, det ville være, hvis vi en dag i fremtiden skulle ende i regering sammen. Men jeg tror også godt, vores vælgere forstår, at Venstre er stadigvæk det sikre valg,” siger Jeppe Jakobsen, som bakker op om Thulesen Dahls plan A. 

Målingen afspejler drømmescenarie
Gruppeformand Peter Skaarup stadfæster over for Altinget den stemning, som både præger målingen og stemningen blandt menige medlemmer og topfolk på årsmødet.  

Nemlig at et samarbejde mellem DF, Venstre og Socialdemokratiet sagtens kan være et realistisk fremtidsscenarie, der rykker tættere på.  

For nok svarer 37 procent, at Socialdemokratiet og DF minder mest om hinanden. Men næsten lige så mange DF-vælgere, 31 procent, svarer Venstre.

“Jeg vil gerne skrive under på, at vi ligger centralt placeret tæt på S og V. Derfor kunne det også være skønt, hvis de tre partier kunne snakke sammen meget mere og gennemføre politik meget mere, så vi undgår yderfløjene i nogle af diskussionerne,” siger Peter Skaarup. 

Ifølge ham skal DF-vælgernes tilkendegivelser ses som et udtryk for, at det er Socialdemokratiet, der har rykket sig tættere på DF – og ikke omvendt. Specielt hvad udlændingepolitik angår. 

Nok er det et ryk, som ifølge DF’s gruppeformand er kommet "20 år for sent".

Men det er et ryk, som gør, at DF, Venstre og Socialdemokratiet alle kan regnes som beslægtede partier i midten af dansk politik. 

Det mener i hvert fald Peter Kiralyfalvy og Erling Pedersen fra partiets Korsør-afdeling. Og Nye Borgerlige, den nye strammerdarling, som udfordrer Dansk Folkeparti fra højre?

“Dem minder vi ikke om. Slet ikke,” siger Peter Kiralyfalvy.

Dokumentation

FAKTA – Sådan har vi spurgt

"Hvilket af følgende partier synes du, Dansk Folkeparti er mest beslægtet med?"

DF-vælgernes svar
37 procent: Socialdemokratiet
31 procent: Venstre
4 procent: Konservative
28 procent: Ved ikke

Alle vælgere om hvem DF er mest beslægtet med
29 procent: Socialdemokratiet
29 procent: Venstre
9 procent: Konservative
32 procent: Ved ikke

Kilde: Norstat for Altinget og Jyllands-Posten


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00