DH: Civilsamfundet har været uundværligt for folk med handicap under corona

EVALUERING: Foreninger og organisationer har stået med et stort ansvar for at "oversætte" information om corona for mennesker med handicap. Derfor skal rammebetingelserne skal være i orden, lyder det fra DH, der kommer med en række anbefalinger for civilsamfundets rolle.

Handicaporganisationer har været brobyggere mellem myndigheder og personer med handicap, lyder det i en evaluering fra DH.
Handicaporganisationer har været brobyggere mellem myndigheder og personer med handicap, lyder det i en evaluering fra DH.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Coronakrisen har været en test af civilsamfundets organisationer. Og testen er bestået i en sådan grad, at handicaporganisationer har vist sig uundværlige for samfundet. 

Det vurderer Danske Handicaporganisationer i en ny evaluering. Medlemsorganisationerne har taget ansvar og løftet opgaven med at formidle og oversætte myndighedernes restriktioner til folk med handicap. Men det er ikke sket uden vanskeligheder. Derfor må lektien være, at rammevilkårene skal forbedres, så organisationerne er bedre rustet til fremtidige krisesituationer, mener DH.

"Vi skal sikre, at vi fortsat kan være med til at gøre de her ting sammen med myndighederne, når der opstår lignende situationer," siger Thorkild Olesen, formand for DH.

På baggrund af evalueringen har DH udarbejdet en række anbefalinger for civilsamfundet (se anbefalinger i den grå dokumentations-boks).

Organisationerne oplever blandt andet at have løst opgaver, som de vurderer tilhører det offentlige. Det skyldes blandt andet, at medlemmerne i høj grad har kigget mod deres organisation frem for myndighederne, når de har ledt efter relevant information om corona.

”Organisationerne har været brobygger mellem medlemmerne og myndighederne. De har oversat, hvad det betød for de enkelte grupper af mennesker med handicap,” siger Thorkild Olesen.

Kommunikationen er også foregået den anden vej. Mange af de problemer, som mennesker med handicap har oplevet, har DH videreformidlet til myndighederne, så de har kunnet reagere på dem, fortæller Thorkild Olesen.

Flere organisationer under DH fremhæver, at de har oplevet at myndighederne har lyttet og været imødekommende. Thorkild Olesen oplever ligeledes at have været tættere på myndighederne, end i mange andre sammenhænge.

"Jeg har oplevet en stor interesse for at få input fra os. Jeg tror, det betyder, at det bliver nemmere at snakke sammen fremover. Jeg har aldrig haft så mange møder med myndighedspersoner og ministre, som jeg har haft i de her måneder. Det tror jeg har hjulpet både dem og os rigtig meget,” siger han.

Dokumentation

Handicaporganisationernes rolle under coronakrisen

I en ny rapport har Danske Handicaporganisationer evalueret handicaporganisationernes rolle og udfordringer under coronakrisen. I den sammenhæng har de udarbejdet en række anbefalinger for civilsamfundets rolle:

  • Organisationerne bør fremadrettet være opmærksomme på, at de er stand til at omstille sig i krisesituationer, da det kræver stor omstillingsevne hos organisationer, der også er baseret på frivillige.
  • Fremadrettet bør civilsamfundsorganisationer tænkes ind i kompensationsordningerne fra starten.
  • Et samlet overblik over hjælpepakker og puljer for civilsamfundet, hvor der tages højde for civilsamfundets særegne økonomi, da små organisationer kan have svært ved at overskue, hvilke muligheder, der er for økonomisk støtte.
  • Dialog eller høring i tilrettelæggelsen af pakkerne, så man sikrer, at de dækker efter hensigten.
  • Forventningerne til og rammerne for partnerskaber skal være mere tydelige fra starten. Det har været et godt forum til vidensdeling, men vanskeligt at bruge som afsæt for konkrete initiativer, fordi det var nyetableret.
  • Det er meget positivt, at der blev tilført midler til DH i forbindelse med den politiske aftale om initiativer for udsatte grupper. Men samspillet mellem det politiske og det administrative niveau bør forbedres, da der ikke har været overensstemmelse mellem forventningerne, bl.a. til tempoet for implementering fra hhv. Social- og Indenrigsministeriet og Socialstyrelsen.
  • Husk for fremtiden, at mange fonde har på kort tid støttet op med midler til de særlige udgifter, som fulgte med coronasituationen.

Danske Handicaporganisationer skriver i evalueringen, at civilsamfundet har haft en central rolle for mennesker med handicap under coronakrisen.

DH’s medlemsorganisationer oplever, at de har haft en uundværlig rolle, hvor de blandt andet har løst opgaver, som de vurderer tilhører det offentlige.

Flere organisationer fremhæver, at de har haft en central rolle ift. opsamling, formidling og rådgivning af viden og konkrete udfordring er hos mennesker med handicap. Flere organisationer fremhæver, at deres medlemmer ikke har kunnet få opfyldt deres behov for rådgivning andre steder.

Dialog mellem organisationer og myndigheder

Flere handicaporganisationer fremhæver, at de oplever, at myndighederne har været lyttende og imødekommende, og at dialogen har været positiv og konstruktiv.

En del organisationer fremhæver dog ligeledes, at de har savnet en mere direkte inddragelse i dialogen med myndighederne, eller at der har været en tilfældig eller manglende inddragelse i dialogmøder.

Flere organisationer fremhæver, at de ligesom deres medlemmer, har oplevet en stor strøm af information, som har været vanskelig at navigere i med henblik på at finde relevant målrettet information. En del fremhæver konkret, at de har savnet en kontakt hos Sundhedsstyrelsen, som har kunnet rådgive og henvise til relevant information samt en mere specifik definition af, hvilke grupper der kunne anses som sårbare.

Handicaporganisationernes rammevilkår

For en del organisationer har COVID-19 medført økonomiske tab og udtømning af midler. Et par organisationer fremhæver, at de har brugt ressourcer på at bibeholde og omlægge eksisterende aktiviteter.

En del organisationer har benyttet sig af økonomiske kompensationsordninger, og de vurderer, at der har været den nødvendige økonomiske støtte til konkrete indsatser.

Organisationen Dansk Handicap Forbund fremfører dog, at civilsamfundsorganisationer bør kunne modtage kompensation på lige fod med private virksomheder.

Et par organisationer mener, at det bør overvejes om der bør bevilges flere midler til civilsamfundet, og om der er behov for mere langsigtede økonomiske løsninger, der kan understøtte civilsamfundet og imødekomme faldende medlemstal som følge af COVID-19.

Læs hele evalueringsrapporten her.

Kilde: Danske Handicaporganisationer


0:000:00