Debat

DI: Dansk erhvervsliv skal være førende indenfor cirkulær økonomi

DEBAT: Vand- og affaldssektoren står over for markante udfordringer med at begrænse klimaaftrykket. Men lykkes det, er det ikke bare godt for klimaet. Det skaber også store muligheder for de danske virksomheder, skriver Karin Klitgaard.

Vores håb er, at danske virksomheder i 2030 er verdensførende inden for cirkulære forretningsmodeller, skriver Karin Klitgaard fra DI.
Vores håb er, at danske virksomheder i 2030 er verdensførende inden for cirkulære forretningsmodeller, skriver Karin Klitgaard fra DI.Foto: DI
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Klitgaard
Underdirektør i DI

Vi skal begrænse klimaforandringerne og levere et bidrag til målet om 70 procents reduktion af CO2 i 2030. Det kræver vilde visioner. Vi skal ændre den måde, vi behandler vores spildevand og affald på, og vi skal producere produkter med længere levetid og mulighed for genanvendelse.

Vi står over for nogle markante udfordringer. Hvis vi lykkes, er det ikke bare godt for klimaet – så skaber det også store muligheder for de danske virksomheder.

Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi har netop taget fat på arbejdet. Den 11. december deltog en række virksomheder og organisationer i en workshop, hvor der kom masser af ideer til, hvordan vi konkret kan begrænse udledningen af drivhusgasser fra disse sektorer. Vi oplevede stort engagement og vilje til forandring.

Når vi hæver os helt op, er målet et affaldsfrit samfund. Det kan vi ikke nå i 2030, men vi skal arbejde målrettet.

Karin Klitgaard
Underdirektør i DI

Klima- og energineutral vandsektor
For et stykke tid siden har vi opstillet en vision om, at vandsektoren skal være energi- og klimaneutral i 2030. Det vil kræve innovation og samarbejde mellem teknologivirksomhederne, forsyninger og universiteter.

Hvis vi lykkes, er mulighederne enorme. Kun 20 procent af verdens spildevand bliver i dag renset. Og hvis alt spildevand skal renses med de nuværende metoder, vil vandsektoren bruge 4-6 procent af verdens elproduktion.

Når det gælder affaldet, er det klimapartnerskabets vision, at affaldssektoren skal slutte cirklen mellem forbrug og produktion, så intet går tabt. Affald rummer fremtidens råvarer. Med den stigende befolkning i verden, urbaniseringen og den øgede velstand, vil der opstå en mangel på ressourcer. Den mangel kan vi dække ved at genanvende ressourcerne i affaldet.

I Danmark vil det kræve, at vi håndterer affaldet markant anderledes. Alt for meget forbrændes. Alt for lidt bliver genanvendt. Skal det ændres, skal vi have affaldet tilbage til de virksomheder, som kan behandle affaldet, så vi får materialer af høj kvalitet, der kan indgå i ny produktion.

Mål om affaldsfrit samfund
Når vi hæver os helt op, er målet et affaldsfrit samfund. Det kan vi ikke nå i 2030, men vi skal arbejde målrettet. Det kræver, at vi indretter et samfund, hvor vi genanvender, genbruger, reparerer og deler, så produkter og materialer bevares i kredsløb. Det kræver en omstilling til et cirkulært Danmark.

Virksomhederne skal blive bedre til at anvende genanvendte materialer i deres produkter. Det reducerer både ressourcetrækket på jorden og CO2-udledningen, der er forbundet med udvinding af ressourcer. Det kræver ofte nyt design. Re-tænkning af design er også nødvendigt i forhold til at designe produkter med lang levetid, og som er velegnet til genanvendelse.

Vores håb er, at danske virksomheder i 2030 er verdensførende inden for cirkulære forretningsmodeller, der er baseret på bæredygtige materialer, genanvendelse, genbrug, deleøkonomi og salg af produkter som service. Det kræver et langt sejt træk med tætte partnerskaber og modige aktører.

Workshoppen i klimapartnerskab for affald, vand og cirkulær økonomi viser, at erhvervslivet er klar.

Dokumentation

Temadebat: Grøn omstilling i vand- og affaldssektoren

Udledningen af drivhusgasser fra affalds- og vandsektorerne udgør ifølge Miljøministeriet cirka to procent af de samlede danske udledninger.

Derfor er "vand, affald og den cirkulære branche" også blevet et af de 13 områder, hvor regeringen har indgået klimapartnerskaber med erhvervslivet. Partnerskaberne skal finde løsninger på, hvordan Danmark kommer i mål med målsætningen om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

I denne temadebat på Altinget Forsyning kommer aktørerne med deres bud på klimaløsninger i forsyningssektoren.

Her er aktørerne:
  • Carl-Emil Larsen, direktør for Danva
  • Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet
  • Henrik Grand Petersen, formand for Affalds- og Ressourceindustrien
  • Karin Klitgaard, underdirektør i DI
  • Lisbet Hagelund og Jakob Lamm Zeuthen, Dansk Erhverv
  • Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark
  • Mikkel Brandrup, direktør for Dansk Affaldsforening
  • Susan Münster, direktør for Danske Vandværker
  • Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA
  • Thomas Drustrup, direktør i Plastindustrien
  • Thomas Fruergaard Astrup, professor, Institut for Vand og Miljøteknologi, DTU.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Klitgaard

Underdirektør, miljøpolitisk chef, Dansk Industri
mpa (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00