Debat

DI: FN har 18 milliarder muligheder for SDG-innovation

DEBAT: Alle er enige om, at der skal innovation til for at nå verdensmålene. Men hvorfor bruger FN så ikke nogle af sine mange milliarder dollars på innovative løsninger? spørger Marie Gad.

Masser af innovative løsninger på verdensmålene ser dagens lys – men FN understøtter dem ikke, skriver Marie Gad.
Masser af innovative løsninger på verdensmålene ser dagens lys – men FN understøtter dem ikke, skriver Marie Gad.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marie Gad
Fagleder for strategi- og organisationsudvikling i Dansk Industri

Alle – inklusive FN – er enige om, at vi har brug for innovation for at nå verdensmålene. Og masser af innovative nye løsninger ser hele tiden dagens lys. Iværksættere, små og store virksomheder, men også udviklingsorganisationer har engageret sig i udviklingen af smarte nye løsninger på de udfordringer, der ligger i de 17 verdensmål.

New York har været fyldt op med spændende mennesker, der har haft vigtige møder i den seneste uge. Jeg tilbragte en del af min tid med de iværksættere, der var i finalen i UN Solutions Summit, og det var et godt sted at være. Der var en fantastisk idérigdom og handlekraft blandt de ti finalister. De kom alle med nye gode ideer, og de var alle i gang med at rulle dem ud i forskellige dele af verden. Kort sagt, de gør en konkret indsats her og nu, der bringer os nogle skridt nærmere opnåelsen af 2030-målene.  

FN – en konservativ indkøber
Solutions Summit er en årlig konkurrence, der går ud på at fremvise og understøtte nogle af de bedste innovative løsninger, der understøtter verdensmålene. Jeg har i år været medlem af bedømmelseskomitéen og har derfor fulgt konkurrencen på tætteste hold. Solutions Summit er et rigtig godt initiativ, der går ud på at hylde de dygtigste iværksættere og give dem et udstillingsvindue til verden.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Blandt mine personlige favoritter var Logistimo; et logistiksystem, der bringer vacciner og medicin helt ud til det yderste led i forsyningskæden, og Flexibuster, der er en simpel og billig løsning til at forvandle organisk affald til biogas på stedet.

Problemet er bare, at der er meget få, der har lyst til at købe eller finansiere den type løsninger, så længe de er på et stadie, hvor de er testet, men ikke har nået stor skala.

FN køber hvert år ind for et beløb i omegnen af 18 milliarder USD, men bruger det ikke til at understøtte innovation for verdensmålene

Marie Gad
Fagleder for strategi- og organisationsudvikling i Dansk Industri

FN køber hvert år ind for et beløb i omegnen af 18 milliarder dollars, men bruger det ikke til at understøtte innovation for verdensmålene. Tværtimod har FN ry for at være en temmelig konservativ indkøber.

Tilskuerpladserne til Solutions Summit var da heller ikke fyldt op med indkøbere, der var ivrige efter at se de nye løsninger på deres felt og møde folkene bag.

Investorerne står heller ikke i kø for at investere i denne type løsninger. Mange Solution Makers og andre iværksættere, virksomheder og organisationer har måske fået en smule opstartsstøtte, og hvis de på en eller anden måde når en størrelse, hvor de har brug for en millioninvestering, er der en del døre, de kan banke på. Men derimellem er de stort set overladt til sig selv, crowdfunding og enkelte – meget ombejlede – impact-investorer.

Banebrydende løsninger rydder ikke bordet
I Danmark er billedet det samme. Danmark er en af verdens største leverandører til FN-systemet. Det er vi først og fremmest, fordi en håndfuld virksomheder sælger varer som køretøjer, medicin, IT og kontorudstyr samt transport. Det er godt gået af dem, men det understreger, at det ikke er de banebrydende verdensmålsløsninger, der rydder bordet.

Det samme gør sig gældende på investeringssiden, hvor IFU rykker mod større projekter og heller ikke viser særlig interesse i innovative projekter og produkter.  

19.-20. oktober afholdes den store P4G Summit i København. Her er fokus på at udvikle, accelerere og ”showcase” innovative partnerskaber for verdensmålene.

P4G er et spændende initiativ, som jeg ser frem til at følge. Igen er der dog fokus på showcasing og begrænsede midler til investering i skalering af de innovative partnerskaber.

Til gengæld håber jeg, at P4G kan blive en vigtig platform for diskussionen om, hvordan vi får skaleret alle de nyttige og banebrydende løsninger, der kan hjælpe os med at nå 2030-målene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

0:000:00