Debat

DI: Forståelse og fleksibilitet er nødvendigt, hvis alle skal med på bæredygtigheds-toget

Vi er en del af en global verden, hvor handel også sker uden for EU. Derfor skal vi sikre en overgagsfase med fleksibilitet til, at man kan få alle med på toget, skriver Marie Gad.

Myndigheder og virksomheder bør give hinanden håndslag på, at rapporteringen ikke er perfekt fra begyndelsen, men at vi arbejder sammen for, at det bliver så godt som muligt, skriver Marie Gad.
Myndigheder og virksomheder bør give hinanden håndslag på, at rapporteringen ikke er perfekt fra begyndelsen, men at vi arbejder sammen for, at det bliver så godt som muligt, skriver Marie Gad.Foto: Pressefoto/Sif Meincke/DI
Marie Gad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Rapportering på ESG og bæredygtighed er et redskab, der - hvis det bruges på den rigtige måde - kan skabe reel forandring og understøtte virksomhedernes eksisterende indsatser. For danske virksomheder gør allerede en kæmpe indsats.

Eksempelvis ligger de ifølge en analyse foretaget af Global Compact Network Denmark i top sammenlignet med resten af verden, når det gælder om at sætte videnskabeligt baserede klimamål gennem Science Based Targets initiative (SBTi).

I en tid med geopolitisk usikkerhed, som påvirker værdikæder, forsyningssikkerhed og handelsruter, er det prisværdigt, at danske virksomheder tager ansvar og sætter ambitiøse mål, for det kræver store investeringer og en betydelig indsats.

Vi skal sikre, at der er incitamenter til de virksomheder, der aktivt arbejder med bæredygtighed – uanset om de er store eller små, og hvor de befinder sig på bæredygtighedsrejsen. De vil bidrage til en mere bæredygtig fremtid, men det skal også kunne mærkes på bundlinjen i det lange løb.

Under alle omstændigheder må det aldrig blive en ulempe at være ambitiøs på bæredygtighed, både når det handler om reel 'impact' og den rapportering, der skal forbedre transparens og sammenlignelighed om virksomhedernes indsatser og påvirkninger.

Novo Nordisks Kathrine DiBona siger det tydeligt i sit indlæg fra 21. august: De har en målsætning om at have nul miljøpåvirkning og at opnå nul CO2-udledninger fra drift og transport allerede i 2030 og net-zero i 2045.

Det er præcis den type ambition, som EU-Kommissionen ønsker sig af europæiske virksomheder, men alligevel giver CSRD udfordringer.

Jeg er meget enig i, at myndighederne har en vigtig hasteopgave, der består i at integrere med andre globale standarder, få sektorstandarderne på plads og sikre mulighed for at fokusere på de datapunkter, der skaber reel værdi.

Vi skal godt (nok) fra start

CSRD-kravene er kommet hurtigt og med massive datakrav. Selv i Danmark, hvor mange virksomheder allerede lavede bæredygtigheds- eller CSR-rapporter, er det en helt ny virkelighed.

Data er ikke perfekte i det første år og bliver det måske heller ikke i den andet år. Det bliver vi nødt til at erkende.

Marie Gad
Underdirektør, DI

Data er ikke perfekte i det første år og bliver det måske heller ikke i den andet år. Det bliver vi nødt til at erkende.

På den baggrund bør myndigheder og virksomheder give hinanden håndslag på, at hverken data eller rapportering bliver perfekt fra begyndelsen, men at vi arbejder sammen for at sikre størst mulig værdiskabelse for både virksomheder og andre brugere af rapporteringen.

Det afgørende er, at vi kommer rigtigt fra start og holder fokus på at få forankret rapporteringen i strategien. Vi skal først og fremmest skabe sammenhæng mellem strategien og de forskellige byggeklodser i analyse og rapportering – dobbelt væsentlighedsanalysen – og de indsigter, som analysen giver om 'impacts', 'risks' og 'opportunities'.

Kun sådan vil CSRD kunne understøtte den bæredygtige transformation, vi har behov for.

Alle ombord på bæredygtighedstoget

Vi er en del af en global verden, hvor handel også sker uden for EU. Derfor skal vi – også udenfor Danmarks og EU’s grænser – sikre en overgagsfase med fleksibilitet til, at man kan få alle med på toget.

For i en verden hvor værdikæder skal rapporteres på, bliver det hurtigt de små virksomheder, der står tilbage på perronen.

Det er bestemt positivt, at vi når hele værdikæden igennem, men der er brug for fleksibilitet og forståelse for, at det vil være sværere og tage længere tid i særligt de værdikæder, vi finder i det globale syd.

Hvis ikke det bliver anerkendt og taget højde for, vil de nye krav af vores partnere i resten af verden blive set som en gemen handelsbarriere. På den måde kan EU's CSRD-, EUDR- og CSDDD-krav i praksis stå i vejen for bæredygtig udvikling.

Derfor er det trygt at høre fra Erhvervsstyrelsens Katrine Winding, at ”Det ikke behøver at være perfekt fra start”. For der vil være en overgangsfase, hvor det er svært, hvor forskellige standarder ikke taler godt sammen og hvor det er svært at regne ud hvad man som specifik sektor skal lægge i ordlyde.

Det er en fælles opgave at sikre, at direktivet ikke bliver forceret igennem på bekostning af en ordentlig forandringsproces.

Det er så vigtigt at finde balancen mellem klare, ensartede vilkår og fleksible rammer, der giver plads til nytænkning og innovation – så vi sikrer at vi ikke lader nogen i stikken, når toget suser forbi.

Temadebat

Det er tid til, at danske virksomheder skal rapportere under EU’s nye bæredygtighedsdirektiv, CSRD.

Direktivet har været, og er stadig til dels, længe undervejs, og der har været tvivl om, hvordan det konkret skal implementeres samt om, hvor dyrt det bliver for både statskassen og de danske virksomheder.

Uanset bliver direktivet til virkelighed for EU's virksomheder.

I en ny temadebat spørger Altinget Erhverv derfor en række aktører om:

  • Hvad skal man huske på, når CSRD implementeres?
  • Hvilke udfordringer kan der være i implementeringen?
  • Hvad kræver det af politikerne og virksomhederne, hvis bæredygtighedsrapportering skal blive en succeshistorie?

Ønsker du at bidrage med et indlæg, kan du kontakte Line Høvik Søby på [email protected] og høre om mulighederne.

Alle indlæg er forbeholdt Altinget og udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark, Etisk Handel Danmark og Fairtrade-mærket
cand.merc. i international business (CBS 2008)

Katrine Winding

Direktør, Erhvervsstyrelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024