Debat

DI: Ingen grund til at bevare Tænk Kemi

DEBAT: Der er masser af information og masser af kræfter, der arbejder for at beskytte forbrugerne mod uønsket kemi, selvom Tænk Kemi ikke findes, skriver DI’s miljøpolitiske chef, Karin Klitgaard.

Forbrugersikkerhed er altid det vigtigste, og derfor skal arbejdet mod uønsket kemi også prioriteres, mener Karin Klitgaard fra DI. Men det er ikke en eksistensberettigelse for Tænk Kemi.
Forbrugersikkerhed er altid det vigtigste, og derfor skal arbejdet mod uønsket kemi også prioriteres, mener Karin Klitgaard fra DI. Men det er ikke en eksistensberettigelse for Tænk Kemi.Foto: Pressefoto
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef i DI

Det er forståeligt, at Forbrugerrådets formand Anja Philip er skuffet over, at Tænk Kemi ikke har udsigt til støtte på den kommende finanslov. Men det er ikke korrekt, at regeringen vil lade forbrugerne helt i stikken, som Anja Philip siger til Altinget i onsdags. 

Efter DI’s mening er der ikke behov for at bruge 5,3 millioner offentlige kroner om året på Tænk Kemi, når vi i forvejen har offentlige myndigheder, der leverer glimrende oplysning til forbrugerne. 

Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen lancerer løbende oplysningskampagner, og på styrelsernes hjemmesider kan man finde masser af lettilgængelig viden. Jeg tænker ikke mindst på Mad med mindre kemi, Parfumefri – er bedre for huden eller Gravid? Kend kemien.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Oplysningerne er der allerede
Når man følger den til tider skingre debat om kemi i Danmark, kan man forledes til at tro, at området slet ikke er reguleret. Forbrugerrådet har for eksempel udtalt, at ”det er komplet umuligt for forbrugerne at træffe et oplyst valg i forhold til uønsket kemi, hvis de ikke får lettilgængelig vejledning”.

Som jeg ser det, er forbrugerne langt fra overladt til sig selv. De europæiske kemiregler er overordnet samlet i REACH-forordningen, der fejrer 10 års jubilæum i år. REACH er en enestående bedrift og et stort fremskridt i forhold til, at hvert enkelt land laver sine egne regler. 

Vi får hele tiden ny viden på området, og måden, vi anvender materialer på, ændrer sig også, så det, vi troede var god praksis i går, er under mistanke i dag og bliver forbudt i morgen.

Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef i DI

Ud over REACH findes der fælles regler i EU for kosmetik, vaskemidler, biocider, emballage, elektronik og legetøj. Det er regler, der sikrer, at produkterne hverken skader forbrugerne eller miljøet. 

Hvis man er overfølsom, gravid eller på anden måde udsat, kan det være nødvendigt at passe særligt på, hvad man udsætter sig for. Så kan man gå efter produkter på supermarkedernes hylder, der er mærket med Svanen eller EU Blomsten, eller man kan finde viden om, hvordan man kan forholde sig på myndighedernes hjemmesider.

Vi bliver stadig klogere
Der er jævnligt historier i medierne om kemiske stoffer, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende. Jeg har fuld forståelse for, at det kan skabe nervøsitet og usikkerhed hos mange forbrugere. Men det er vigtigt at forstå, at regulering af kemi er et kompliceret emne. 

Vi får hele tiden ny viden på området, og måden, vi anvender materialer på, ændrer sig også, så det, vi troede var god praksis i går, er under mistanke i dag og bliver forbudt i morgen.

Vores medlemmer bruger store ressourcer på at efterleve de fælles regler på området og er opmærksomme, når der kommer ny viden, der giver anledning til at ændre produktionen. Der findes ikke noget mere ødelæggende for en virksomhed, end hvis den bliver taget i at overtræde de regler, der skal sikre forbrugernes sikkerhed.

Forbrugersikkerhed er altid det vigtigste. Derfor er DI tilfreds med, at miljø- og fødevareministeren i søndags lancerede en kemipakke til seks millioner kroner, der netop har fokus på det emne, og som skal levere viden til en bedre regulering i EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00