Debat

Aktører: Private vagter kan øge trygheden på stationer og i toge

DEBAT: Politiforliget bør inddrage intelligent overvågning og øge tilstedeværelsen af private vagter i S-togene. Politiet kan ikke klare opgaven alene, mener Vagt- & Sikkerhedsindustrien og Dansk Industri.

Intelligent overvågning og samarbejde med private vagtværn kan hjælpe politiet med at skabe tryghed på S-togsstationerne, mener Dansk Industri og Vagt- & Sikkerhedsindustrien.
Intelligent overvågning og samarbejde med private vagtværn kan hjælpe politiet med at skabe tryghed på S-togsstationerne, mener Dansk Industri og Vagt- & Sikkerhedsindustrien.Foto: Andreas Beck/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tom Laursen og Jakob Scharff
Formand, Vagt- & Sikkerhedsindustrien, og branchedirektør, Dansk Industri

Regeringen spillede mandag ud med en tryghedspakke, der blandt andet skal sikre, at danskerne på S-togsstationer og i S-toget kan føle sig trygge. I udlandet øger politiet og myndighederne trygheden i offentlige rum via samarbejde med private vagter. Det bør Danmark også gøre.

Det er nærliggende, at det kommende politiforlig vil tilføre nødvendige ekstra ressourcer til politiet, og at der vil blive investeret i teknologiske løsninger såsom overvågningskameraer og sensorsystemer, som kan skabe en større tryghed i det offentlige rum.

I organisationen Vagt- & Sikkerhedsindustrien bakker vi op om begge prioriteter, men vi henstiller også til, at særligt investeringerne i eksempelvis flere kameraer sker på en intelligent måde.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Fokus bør være på, at vagter, der overvåger, såvel som alarmcentraler og politiet arbejder bedre sammen. Det er næppe realistisk, at politiet kommer til at kunne forøge deres tilstedeværelse i det offentlige rum i et omfang, som kan skabe den tryghed, som politikerne efterspørger. Derfor bør politikerne kigge mod teknologiske løsninger og fysiske private vagter, der kan understøtte politiets arbejde blandt andet på banegårde og i S-toget.

Vi foreslår konkret, at man skeler til udlandet, hvor man har oprettet såkaldte tryghedszoner i storbyer som eksempelvis Paris, New York og flere steder i Japan. Her har man opbygget intelligente varslingssystemer på større pladser, banegårde og stadions, hvor blandt andet avancerede sensorer og kameraer opfanger farlige situationer langt tidligere end nu og dernæst alarmerer private eller offentlige vagter i et område og i sidste ende politiet.

Det er næppe realistisk, at politiet kommer til at kunne forøge deres tilstedeværelse i det offentlige rum i et omfang, som kan skabe den tryghed, som politikerne efterspørger.

Tom Laursen og Jakob Scharff
Formand, Vagt- & Sikkerhedsindustrien, og branchedirektør, Dansk Industri

Sker allerede andre steder
Disse præventive varslingssystemer har til formål at hindre eksempelvis terrorangreb og forudsige farlige situationer, når eksempelvis større grupper af fodboldtilhængere stimler sammen på offentlige pladser.

Konkret er der politisk et stort fokus på banegårde og S-tog. Her kunne man investere i de førnævnte præventive tiltag, som i samspil med fysiske vagter og politiet kan skabe den ønskede tryghed for borgerne.

Læs også

I dag udfører private vagter dagligt et vigtigt arbejde i handelscentre, i busser og ved større arrangementer, og det er derfor oplagt, at vagtbranchen bliver en del af nationalt beredskab, som både i en krisesituation og i dagligdagen er med til at skabe tryghed i det offentlige rum.

Allerede i dag arbejder vi tæt sammen med de danske myndigheder og særligt politiet eksempelvis under coronakrisen, hvor vi har understøttet den nødvendige tryghed for frontlinjemedarbejderne på hospitalerne og i testcentrene for covid-19.

Vi håber derfor, at Folketingets partier og regeringen vil skele til erfaringerne fra udlandet og inddrage vagtbranchen, når de med politiforliget vil skabe tryghed for danskerne på togstationer og andre centrale offentlige steder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Scharff

Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil
cand.scient.adm. (RUC 2000)

Tom Laursen

Adm. direktør, Securitas









0:000:00