Debat

DI: Sådan kan finansloven sikre en grøn genstart af økonomien

DEBAT: Politikerne skal sikre, at Danmark kommer grønnere ud på den anden side af coronakrisen. Det kræver investeringer i miljøteknologi, klimatilpasning og miljømærkning af produkter, skriver Karin Klitgaard, der er chef for miljøpolitik i Dansk Industri. 

Penge til miljømærkning er ét af ønskerne til den nye finanslov fra Karin Klitgaard, chef for miljøpolitik og cirkulær økonomi i DI. 
Penge til miljømærkning er ét af ønskerne til den nye finanslov fra Karin Klitgaard, chef for miljøpolitik og cirkulær økonomi i DI. Foto: Dansk Industri
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Klitgaard, chef for miljøpolitik og cirkulær økonomi i DI 

Vi kan desværre endnu ikke se enden på coronakrisen.

Derfor er det oplagt at bruge den kommende finanslov til at rette op på de skrammer, som krisen har givet. Men forhåbentlig vil finansloven også blive brugt til at sætte yderligere skub i den grønne omstilling af det danske samfund.   

Lige inden sommerferien indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om en grøn affaldssektor. Det er en god og ambitiøs aftale, og nu skal vi sammen sikre, at vi kommer i mål med aftalen og opfylder de politiske ønsker. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er nødvendigt at afsætte midler til at implementere de politiske beslutninger og udvikle affaldssektoren. Der skal bruges penge og kræfter på at skabe fælles udbudskriterier, som kan bruges af alle kommuner, når de skal udbyde husholdningsaffaldet til genanvendelse.

Ensartede udbudskriterier vil kombineret med ensartede sorteringskriterier gøre det lettere for private virksomheder at planlægge investeringer i affaldssortering og genanvendelse, så vi får opbygget mere kapacitet til at håndtere affaldet. 

Jo flere miljømærkede produkter, der er til rådighed, jo lettere er det for forbrugerne. Derfor foreslår vi  at prioritere miljømærkerne på finansloven

Karin Klitgaard
Chef for miljøpolitik og cirkulær økonomi, DI

Grønne prioriteringer skaber fremtidens arbejdspladser 
Coronakrisen har kostet menneskeliv, arbejdspladser og givet et ordentligt indhug i vores fælles statskasse. Men genstarten efter krisen bør være grøn. Grønne investeringer kan skabe nye arbejdspladser og bidrage til, at vi når vores miljø- og klimamål.   

For eksempel bør partierne bag finansloven sætte penge af, så vi får ryddet op efter de store såkaldte generationsforureninger, der er spredt ud over landet. Hvis der bliver afsat penge til at rense jorden, slår vi tre fluer med ét smæk:

Vi hjælper økonomien i gang efter covid-19 krisen, vi fremmer et marked og arbejdspladserne i de virksomheder, der har investeret millionbeløb i fremtidens miljøteknologi, og vi giver et grønnere Danmark videre til næste generationer. 
 
Sæt flere forskningsmidler af til miljøteknologi 
Partierne bag finansloven bør øge bevillingen til Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) til 250 millioner kroner årligt og som en fast flerårlig bevilling.

Der er flere områder, hvor der er brug for en ekstra indsats, hvis Danmark skal være med blandt de førende lande i fremtiden. MUDP er ofte med til at sikre den sidste afgørende finansiering, som kan dokumentere og afprøve ny teknologi. Det er de nye jordrensningsteknologier et godt eksempel på. 

I forvejen er vi stærke inden for robotteknologi. Det kan vi udnytte til at opbygge en affaldssektor med fokus på sortering og genanvendelse. Vi har en vision om, at Danmark skal blive testland for sporing af materialer gennem værdikæden, så vi kan vise vejen til en verden uden affald! 

Vi skal indrette os efter klimaet
Der er også behov for midler inden for klimatilpasning. Klimaændringerne skaber øget nedbør, stigende grundvand og havvand og mange flere stormfloder. Det medfører, at vores bygninger, boliger, veje og anden vigtig infrastruktur får skader for milliarder af kroner.

I de kommende år skal vi blive meget bedre til at indrette os, så vi undgår de alvorligste konsekvenser af klimaforandringerne.   

Vi er ikke alene om at ville  udnytte affaldet og  tilpasse os klimaforandringerne. Så hvis vi kan udvikle nye  løsninger, står vi stærkt på eksportmarkederne og har mulighed for at skabe  arbejdspladser samtidig med,  at vi løser vores egne og andres landes miljøproblemer.  

Større udvalg af grønne produkter 
Der er et stærkt ønske i befolkningen om at skabe en grønnere fremtid. Private indkøb er en lille ting i den store sammenhæng, men til sammen kan vi gøre en forskel.  

Jo flere miljømærkede produkter, der er til rådighed, jo lettere er det for forbrugerne. Derfor foreslår vi  at prioritere miljømærkerne på finansloven - enten ved at hjælpe virksomhederne med certificeringen eller øge den direkte støtte til Miljømærke Danmark.  

En anden måde at sikre forbrugerne grønne valgmuligheder er ved at stille krav til produkternes design. Det gør vi i EU gennem ecodesign-direktivet, og DI støtter denne måde at regulere på.

Danske virksomheder vil gerne gå foran og levere produkter, der sparer forbrugerne for både energi og materialer. Derfor foreslår vi, at der bliver sat penge af på finansloven til et samarbejde mellem myndigheder og erhvervsliv om nye ecodesign-initiativer fra dansk side.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Klitgaard

Underdirektør, miljøpolitisk chef, Dansk Industri
mpa (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00