Digitale Långivere til debattør: Din kviklånskritik er forkert og fordrejet

REPLIK: Det er forkert, at kviklån er skyld i, at håbløst mange unge lander i bundløs gæld. Kviklån fylder efter bedste skøn mindre end 2 procent af den misligholdte gæld, mener Digitale Långivere.

Af Jens-Ole Klitgaard
Talsmand, Digitale Långivere

Lobbyist i Geelmuyden Kiese, Benny Damsgaard, har en fast klumme i Altinget.

7. september handler klummen om kviklån. Her skriver Benny Damsgaard, at indgreb mod kviklånsbranchen er som at sparke en åben dør ind, for kviklånsbranchen er tungnem, arrogant og har mistet alle sine venner – og lige om lidt kommer det til at gøre ondt – og det er fuldt fortjent.

I "kviklånsbranchen" – altså Digitale Långivere – ved vi godt, at vi står over for endnu en politisk rutsjetur.

Men Benny Damsgaard baserer sin klumme på så mange fejlagtige og fordrejede påstande, at der er brug for, at vi kommer med et par bemærkninger.

Tag ikke fejl: Vi vil gerne reguleres. Vi er faktisk fortaler for både bedre og mere regulering af forbrugslån.

Der er både behov for et opgør med de brodne kar, der helt tydeligvis findes på markedet, ligesom der er behov for en ensartet regulering af alle de virksomheder, der beskæftiger sig med udlån af forbrugslån til danskerne.

Men nu og her må vi først forholde os til Benny Damsgaards påstande, der er ganske fremherskende for det eksisterende billede af kviklånsbranchen.

Kviklån forgælder ikke mange unge
Det er forkert, at kviklån er skyld i, at håbløst mange unge lander i bundløs gæld.

Kviklån fylder efter vores bedste skøn mindre end 2 procent af den misligholdte gæld. Den helt store skurk, når det gælder misligholdt gæld, er bankernes forbrugslån og lån forbundet med varekøb.

Det er forkert, at andelen af kviklån, der ikke betales tilbage, er vokset fra 40 til 50 procent. Vi kan slet ikke genkende de tal.

Benny Damsgaard refererer til en forældet rapport, der er gået igen i mange diskussioner om kviklån, men det er almindelig kendt, at undersøgelsen er både gammel og uholdbar, fordi den blander kviklån sammen med lån forbundet med varekøb og usikrede forbrugslån fra bankerne.

Det er fordrejet, når Benny Damsgaard giver indtryk af, at antallet af kviklån vokser eksplosivt – markedet vokser, men der er intet, der tyder på, at markedet for kviklån vokser mere end bankernes marked for forbrugslån.

Overholder samtlige love
Og endelig er det fordrejet at påstå, at "staten – det vil sige os alle sammen – skal betale for, at deres branche optræder ekstremt aggressivt, ikke overholder de love, fællesskabet pålægger dem, og at de ikke kreditvurderer deres kunder ordentligt.
Alt sammen mens de bliver ved at skrue op for markedsføringen mod samfundets allersvageste".

Vi overholder samtlige love, vores kreditvurderinger er bedre end bankernes kreditvurderinger på usikrede forbrugslån, og vi afviser samfundets allersvageste, hvis de søger lån hos os.

Cirka hver anden, der søger om lån hos os, bliver afvist på baggrund af vores kreditvurderinger. Og vi har ikke foreslået, at samfundet skal betale for, at låneudbydere skulle blive bedre til at kreditvurdere.

Vi har sagt, at på samme måde, som pensionsinfo.dk er til gavn for den enkelte borgers muligheder for at få et samlet overblik over sine pensioner, så vil det lette borgere og gældsrådgivere at få et gældsoverblik.

Og ja – så vil låneudbydere også kunne lave bedre kreditvurdering – men ligesom vi betaler for at få adgang til låntageres lønindkomst og årsopgørelser i e-skat, så forventer vi sådan set også at skulle betale, hvis den enkelte låntager giver os lov til at få et overblik over egen gæld.

Der er altså ikke tale om et gældsregister, der opbevarer data, men om et umiddelbart gældsoverblik for den enkelte borger, som er genereret på baggrund af dataindsamling via NemID, og som man kan dele med långivere, hvis man vil.

Forrige artikel Kristian Thorup: Vi er hunderædde for at videreudvikle velfærdssamfundet Kristian Thorup: Vi er hunderædde for at videreudvikle velfærdssamfundet Næste artikel Regeringen og støttepartier: Vi gambler ikke med dansk forskning Regeringen og støttepartier: Vi gambler ikke med dansk forskning