Debat

Dansk Miljøteknologi: Klimaforhandlinger skal sparke gang i strategi for bioøkonomi

DEBAT: Klimaforhandlinger om landbrug og transport bør sikre en strategi for en bæredygtig bioøkonomi og miljøkrav, der reducerer den belastende ammoniakudledning, mener Dansk Miljøteknologi.

Hvis ikke regeringen præsenterer en strategi for dansk bioøkonomi, risikerer Danmark at halte efter andre lande, skriver Søren Bukh Svenningsen fra Dansk Miljøteknologi.
Hvis ikke regeringen præsenterer en strategi for dansk bioøkonomi, risikerer Danmark at halte efter andre lande, skriver Søren Bukh Svenningsen fra Dansk Miljøteknologi.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Bukh Svenningsen
Direktør, Dansk Miljøteknologi

Det bør være en del af den kommende klimahandlingsplan, at regeringen sætter gang i udarbejdelse af en dansk cirkulær bioøkonomistrategi.

Søren Bukh Svenningsen
Direktør, Dansk Miljøteknologi

Lige om hjørnet venter vigtige klimaforhandlinger om landbrug og transport. To områder, hvor vi må forvente en del sværdslag, når også deres bidrag til de 70 procent skal forhandles på plads.

Danske miljøteknologiske virksomheder har store interesser i, at barren bliver sat højt. Vores tilgang er, at der skal politisk ambitiøse mål og krav til. Ikke alene for at nå vores klimaambitioner, men også for at skabe vækst, eksport og de arbejdspladser, som vi skal leve af i fremtiden.

På landbrugsområdet kan klimapolitiske ambitioner tilmed gå hånd i hånd med ønsket om en grøn genstart af Danmark og ønsket om renere luft og bedre biodiversitet.  

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Krav kan mindske udledning af ammoniak
For det første anbefaler Dansk Miljøteknologi, at der stilles miljøkrav, som medfører anvendelse af teknologier, der effektivt reducerer landbrugets udledning af ammoniak.

Fordampning af ammoniak fra stalde og marker belaster miljøet med kvælstof og fører til øget udledning af metan og lattergas, som er meget potente drivhusgasser.

Øget brug af ammoniakreducerende teknologier vil derfor have en stor positiv klimaeffekt. Danske virksomheder står stærkt med veldokumenterede teknologier til gylleforsuring, luftrensere og moderne staldsystemer.

En styrket indsats vil tilmed have positiv effekt på vores natur og sundhed – og i øvrigt bidrage til, at Danmark lever op til det internationale mål for reduktion i udledningen af ammoniak, som Danmark har forpligtet sig til, men er langt fra at leve op til.

Danmark halter efter på bioøkonomi
For det andet anbefaler vi, at klimaplanen for landbrug bliver anledningen til for alvor at sætte skub i dansk bæredygtig bioøkonomi.

Mere bioøkonomi er et godt bud på, hvordan danske virksomheder kan samarbejde om at udnytte de bioressourcer – for eksempel rester fra landbrug og industri eller næringsstoffer i spildevandet – som vi i dag kun i meget begrænset omfang anvender til at erstatte fossile ressourcer, især olie.

Ud over gevinster for teknologivirksomheder, klima og natur giver bioøkonomien også meget lokal beskæftigelse i yderområder. Med andre ord et guldæg, som landene omkring os er i fuld gang med at udvikle, og hvor Danmark sakker bagud.

Det bør være en del af den kommende klimahandlingsplan, at regeringen sætter gang i udarbejdelse af en dansk cirkulær bioøkonomistrategi med konkrete værdikædesamarbejder, der skal demonstrere potentialet i bioøkonomien.

På transportområdet ser vi flydende avanceret biobrændstof som et vigtigt værktøj til at fortrænge CO2 særligt i den tunge transport. Også Danmarks mulige styrke på produktion af electrofuels er et godt eksempel på, at business og bæredygtighed kan gå hånd i hånd.

Vi ønsker held og lykke med de kommende forhandlinger og ser frem til en spændende politisk sæson.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bukh Svenningsen

Direktør, Dansk Miljøteknologi

0:000:00