Debat

Djøf og IDA: Stil bulldozeren i garagen, kære arbejdsgiver

DEBAT: Samarbejdet mellem staten og arbejdsgiverne halter. Men den offentlige sektor skal også være en attraktiv arbejdsplads om ti år, og derfor er der behov for at tænke langsigtet, skriver IDA og Djøf Offentlig i et fælles indlæg.

Foto: Signe Mie Jensen/Altinget.dk
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Juliane Marie Neiiendam og Sara Vergo 
Hhv. formand for Ansattes Råd i IDA og formand for Djøf Offentlig

Så blev det atter 1. maj. Forår, Fælledpark og fagligt fællesskab, hvor den danske aftalemodel er hædersgæsten.

Vi er glade for den danske aftalemodel, også selvom navnet ikke ruller helt så let af tungen. Den danske aftalemodel er en vigtig hjørnesten i et velfungerende arbejdsmarked, og derfor bør såvel arbejdsgivere som arbejdstagere passe godt på den.

Modellen bygger på dialog, tillid og ideen om løsninger til fælles gavn. Vi forhandler om tingene. Desværre er de principper under pres for tiden.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Det er ingen hemmelighed, at samarbejdet mellem staten som arbejdsgiver og de faglige organisationer for øjeblikket er gået i stå.

Jokket rundt i køkkenhaven
Det er meget beklageligt, men et resultat af, at arbejdsgiverne i den grad har jokket rundt i samtlige bed i køkkenhaven. Man har udsendt firefarvede præsentationer om, hvordan cheferne kommer af med de ti procent ”lowperformers”.

Det er meget beklageligt, men et resultat af, at arbejdsgiverne i den grad har jokket rundt i samtlige bed i køkkenhaven.

Juliane Marie Neiiendam og Sara Vergo, formand for Ansattes Råd i IDA og formand for Djøf Offentlig

Man har med et pennestrøg udstreget kutyme-fridage. Og man karakteriserer helt konsekvent medarbejdere som en udgift og ikke som en ressource. Generelt synes vi, at ånden i den danske aftalemodel har været skudt i baggrunden til fordel for en klapjagt på yderst kortsigtede gevinster.

Vi vil gerne en anden vej – og vi er overbeviste om, at den vej på den lange bane øger engagementet og produktiviteten i den offentlige sektor.

Vi vil gerne en offentlig sektor, hvor vi gensidigt anerkender, at alle, chefer som medarbejdere, har søgt ind i sektoren for at gøre en forskel for borgerne og samfundet. Folk sidder ikke på arbejdspladsen som ”lowperformers” og krydrer bagdel fra otte til fire. De offentligt ansatte vil gerne gøre en forskel.

Men de vil gerne gøre det med udgangspunkt i tillid og dialog, og med anerkendelse fra arbejdsgiverne. Hvem vil ikke det?

Sådan en anerkendelse får man – også – ved de formelle overenskomstforhandlinger, men det er i lige så høj grad i årene mellem hver større overenskomstforhandling, at man som medarbejder skal vide, at man er en del af et større projekt.

Det er nu, vi skal tænke langsigtet
For det er jo lysten til at bidrage til samfundet, vores faglige stolthed og viden, som driver værket. Vi vil gerne bidrage til, at det offentlige kan levere en kerneydelse for borgerne af høj værdi.

Og da vi alle har en interesse i, at den offentlige sektor også om ti år skal være en attraktiv arbejdsplads for de kommende generationer, ja, så er det nu, at vi skal tænkte langsigtet.

Derfor, kære arbejdsgivere: Vær med til at styrke den danske aftalemodel. Stil bulldozeren i garagen og lad os have det lange syn på, både til næste overenskomst, men så sandelig også i dagligdagen.

Samtale og tillid fremmer som bekendt forståelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00