DN og Danva efter nye pesticidtal: Drikkevandet har brug for mere beskyttelse

SPRØJTEMIDLER: Flere pesticidfund og mangel på rent vand. Sådan lyder advarslen fra DN og Danva efter Novana-rapportens nyeste pesticidtal, der får aktørerne til at efterlyse mere beskyttelse af drikkevandet.

Foto: Nikolai Linares /Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Hver tiende drikkevandsprøve indeholder pesticider over kravværdien. Det viser den nye Novana-rapport fra 2017 om vandmiljøets og naturens tilstand, som Aarhus Universitet og Miljøstyrelsen offentliggjorde i slutningen af februar.

Det får nu Danmarks Naturfredningsforening til at råbe vagt i gevær.

”Det her er kun starten. Det bliver meget værre. Et skøn vil være, at vi kommer op på det dobbelte ved næste rapport. Måske mere,” siger Walter Brüsch, geolog og seniorrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening.

Også Danva tilslutter sig bekymringen om, at den næste rapport vil afsløre flere pesticider.

Hvis man får for meget salt, dør man også.

Pia Adelsteen
Miljøordfører for Dansk Folkeparti

”Jeg forventer at 15-20 procent af boringerne vil have overskridelser af grænseværdien i næste Novana-rapport,” udtaler Claus Vangsgaard, seniorkonsulent ved Danva, i et skriftligt svar.

En af grundene til stigningen skal ifølge Walter Brüsch findes i, at man er begyndt at screene for stoffer som Chloridazon, DMS og Triazol, som man hidtil ikke har analyseret for. Og de tal kommer i langt højere grad til at være fremtrædende i 2018-rapporten, end de har været i den for 2017.

”Vi står over for nogle voldsomme udfordringer i vandværkssektoren, og vi får nogle alvorlige problemer med at levere nok rent vand til danskerne. Så skal man til at blande vandet,” siger Brüsch.

Hvornår får vi problemer med at have nok rent vand?

”Det har vi allerede. Nogle steder blander man allerede rent vand med forurenet vand for at få det under kravværdien," lyder det fra DN-seniorrådgiveren.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00