Om  
Konstantin II

Dødsfald: Ekskong Konstantin død i Athen, 82 år

Den græske ekskong Konstantin, der var svoger til dronning Margrethe, er død i Athen, 82 år, oplyser græske medier.

Kong Konstantin var konge af Grækenland fra 1964-67. Han blev 82 år gammel.
Kong Konstantin var konge af Grækenland fra 1964-67. Han blev 82 år gammel.Foto: Adrian Dennis/AFP/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Lørdag kom det frem, at Konstantin, der var gift med dronning Margrethes søster Anne-Marie, havde været indlagt på et privathospital siden midten af december og var i kritisk tilstand. De græske medier oplyser, at Konstantin var blevet ramt af et slagtilfælde i sit hjem. Konstantin har de seneste år været indlagt flere gange. Han har været ramt af covid-19 to gange.

Konstantin var konge af Grækenland i årene 1964-67, hvor han blev drevet ud af landet. Siden har landet været republik. Da Konstantin i 2015 udgav første bind af sine erindringer, kaldte han det da også meget symbolsk "Uden titel".

Da den socialistiske Andreas Papandreou var premierminister, fratog den græske regering i 1994 den tidligere græske kongefamilie sit græske statsborgerskabet og beslaglagde samtidig dens ejendomme.

Efter et militærkup den 21. april 1967 forsøgte Konstantin den 13. december 1967 at tage magten tilbage fra militæret, men det mislykkedes, og han og Anne-Marie måtte med deres børn flygte fra Grækenland.

I 1974 udråbte oberst Georgios Papadopoulos sig selv til præsident i Grækenland. Ved en folkeafstemning samme år besluttede et flertal på 69 procent af grækerne, at kongen ikke skulle vende tilbage, men i 2004 fik den nu tidligere græske kongefamilie lov til igen at bosætte sig i Grækenland.

Det medførte, at efter 46 år i eksil i London flyttede Konstantin og Anne-Marie i 2014 tilbage til Athen.

Konstantin var med sin familiære relation til Danmark og det danske kongehus naturligvis rigt dansk dekoreret -  han var Storkommandør af Dannebrog og Ridder af Elefantordenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Konstantin II

Konge af Grækenland (1964-67)

0:000:00