Dommere vil ikke sikkerhedsgodkendes i FE-kommission

KRITIK: Regeringen vil kunne bruge et krav om sikkerhedsgodkendelse til at håndplukke og fravælge dommere til undersøgelsen af Forsvarets Efterretningstjeneste, lyder advarslen fra Dommerforeningen.

Foto: Torben Ulrich Bøjstrup/Colourbox
Andreas Krog

Når tre dommere fra Vestre Landsret senere i år sætter sig sammen i en undersøgelseskommission for at granske sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste, så kan der være en risiko for, at dommerne er håndplukkede af regeringen.

Sådan lyder advarslen fra Dommerforeningen i forbindelse med, at Folketinget torsdag førstebehandler den særlov, der skal fastlægge rammerne for undersøgelseskommissionens arbejde.

Godkendes på højeste niveau
På grund af sagens følsomhed samt behovet for hemmeligholdelse af oplysninger af betydning for nationens sikkerhed og forhold til fremmede magter lægger regeringen i lovforslaget op til at dommerne skal sikkerhedsgodkendes på højeste niveau.

Det kan imidlertid i sin yderste konsekvens føre til, at regeringen kan fravælge en bestemt dommer på grundlag af oplysninger og et skøn, som i praksis ikke vil kunne oplyses eller efterprøves. Desuden vil regeringen kunne håndplukke andre dommere, som man bedre kan lide, påpeger Dommerforeningen.

Foreningen finder det uheldigt, at risikoen for fravalg og håndplukning af dommere vil kunne anfægte uafhængigheden af undersøgelseskommissionen.

"Det vil være en meget uheldig situation, at uafhængigheden af en undersøgelseskommission skulle kunne anfægtes ved, at en dommer, der er udpeget af den pågældendes landsretspræsident, og hvis uafhængige stilling af regering og Folketing er grundlovssikret, uden nærmere begrundelse skulle kunne fravælges af en myndighed under selvsamme regering," skriver Dommerforeningen i et høringssvar til lovforslaget om etableringen af undersøgelseskommissionen. 

Turen går på skift
Når der er behov for dommere til undersøgelseskommissioner og lignende, så går turen på skift mellem Vestre og Østre Landsret, hvor landsretspræsidenten udpeger en eller flere kolleger.

Da formanden for Tilsynet med efterretningstjenesterne, Michael Kistrup, er dommer i Østre Landsret, foreslår regeringen, at det er Vestre Landsrets præsident Helle Bertung, der finder tre kommissionsmedlemmer blandt sine 38 landsdommere.

Det var nemlig netop Tilsynet med efterretningstjenesterne, der den 24. august i år kom med en skarp kritik af Forsvarets Efterretningstjenestes arbejdsmetoder og kultur. Tilsynet mente blandt andet, at Forsvarets Efterretningstjenester bevidst tilbageholder oplysninger for tilsynet og foretager ulovlig overvågning af danske statsborgere samt har en usund kultur, hvor man føler sig hævet over gældende lov.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00