Dyrere cigaretter skal betale for sygeplejersker

FINANSLOV: Regeringen vil lade en afgiftsstigning på tobak betale for flere sygeplejersker i regionerne. Det vækker kritik.

Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Regeringen løftede søndag sløret for en del af sit udspil til årets finanslov.

Socialdemokratiet gik til valg på et løfte om at ansætte 1.000 ekstra sygeplejersker i sundhedsvæsenet. Det løfte skal der findes penge til i finansloven for 2020, mener regeringen.

Søndag kunne statsminister Mette Frederiksen (S) derfor fortælle, at regeringen vil afsætte 300 millioner kroner på finansloven for næste år til flere sygeplejersker. Året efter skal beløbet stige til 600 millioner kroner.

Ifølge regeringens egne tal betyder det, at der i 2020 kan ansættes 500 ekstra sygeplejersker, og i 2021 vil tallet stige til 1.000.

"Vi har nogle udfordringer med at få rekrutteret så mange sygeplejersker, det har vi jo vidst hele tiden, så forslaget er, at vi starter med 500 næste år, og allerede året efter er vi oppe på de 1.000, som vi lovede i valgkampen," sagde statsministeren søndag til DR.

Ambitionen vækker glæde hos Dansk Sygeplejeråd:

"Det er et meget flot oplæg til finanslovsforhandlingerne, som med al tydelighed viser, at regeringen har viljen til at opfylde sit valgløfte om 1.000 ekstra sygeplejersker," siger formand Grete Christensen.

Skal betales af tobaksafgift
Beløbet, som regeringen har afsat til nye sygeplejersker, skal findes ved at lade prisen for en pakke cigaretter stige til cirka 50 kroner. I dag koster en pakke cigaretter cirka 40 kroner.

"Vi laver faktisk et direkte kryds fra det, at det bliver dyrere at købe cigaretter, til at vi kan ansætte 1.000 flere sygeplejersker. Det synes jeg jo på alle mulige måder er et klogt kryds og en klog måde at finansiere flere sygeplejersker på," sagde Mette Frederiksen søndag.

0:000:00