Dystre udsigter for 1. maj: Ledigheden kan tage stort spring opad

MØRKETAL: Det kan være for tidligt at glæde sig over stagnerende ledighedstal, fordi mange ledige på grund af opsigelsesvarsler vil optræde forskudt i statistikkerne. 150.000 på lønkompensation burde også tælles med, mener Cepos.

Antallet af ledige er officielt vokset med cirka 46.000 personer siden 9. marts. Men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaaard burde tælle mange flere med, mener Cepos.<br>
Antallet af ledige er officielt vokset med cirka 46.000 personer siden 9. marts. Men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaaard burde tælle mange flere med, mener Cepos.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

45.274 personer har meldt sig ledige, siden Danmark lukkede ned i marts.

Det bringer ledigheden op på 176.916 personer.

Men bag de officielle statistikker gemmer sig et betydeligt mørketal. Præcist hvor stort tallet er, afhænger af, hvem man spørger.

Hos den borgerlig-liberale tænketank Cepos mener cheføkonom Mads Lundby Hansen, at myndighedernes tal tegner et for mildt billede af coronakrisens konsekvenser.

"Når man kigger ud over verden, kan man godt undre sig over, hvorfor det danske arbejdsmarked er så relativt let berørt af krisen. Det skyldes, at størstedelen af ledigheden ikke tælles med i de tal, vi orienterer os efter. Og det synes jeg egentlig ikke, at vi kan være tjent med," siger han.

Opsigelsesvarsler skaber ketchupeffekt
En del af mørketallet skyldes de opsigelsesvarsler, som mange fastansatte lønmodtagere har. De fleste vil have en eller tre måneders varsel.

Selv om man er blevet fyret, registreres man først som ledig, når man modtager offentlige ydelser som for eksempel dagpenge eller kontanthjælp.

Det betyder, at der vil være en forskudt effekt af krisen, som især vil slå igennem 1. maj og 1. juli.

"Vi kommer formentlig til at se en ketchupeffekt 1. maj og igen 1. juli. Det er vanskeligt at sige, hvor stor, men der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se en del flere ledige," siger Mads Lundby Hansen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00