Efter corona: Energinet opfordrer flere til at arbejde hjemme

ARBEJDSLIV: Energinet vil fremover give medarbejderne større fleksibilitet, så de bedre selv kan planlægge hvor og hvornår de arbejder. Der er god grund til at bygge videre på erfaringerne fra coronanedlukningen, vurderer eksperter.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Birk Sebastian Kotkas

Coronakrisen har fået Energinet til at gentænke de vante arbejdsformer.

De har nu tilbudt medarbejdere en pakke med IT-udstyr, en kontorstol og et hævesænkebord til hjemmearbejdspladsen, så de i højere grad får mulighed for selv at bestemme, hvordan de vil indrette deres arbejdsliv.

”Vi har også historisk haft mulighed for, at man kan aftale en hjemmearbejdsdag, men det, som jeg prøver her, er at tage det skridtet videre. Jeg synes, at vi skal prøve at udnytte nogle af de fordele, som vi har erfaret, ved at have en meget mere fleksibel tilgang til hvor og hvornår vi arbejder,” siger direktør i Energinet Thomas Egebo.

Erfaringerne fra nedlukningen har vist, at mange medarbejdere har oplevet øget arbejdsglæde, uden at det er gået ud over selskabets produktivitet, hvilket har overrasket ledelsen i Energinet.

På en ubehagelig baggrund er vi blevet tvunget til at retænke hvordan vi gør tingene.

Steen E. Navrbjerg
Lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved KU

Initiativet er et forsøg på at videreføre nogle af de fordele, når de gamle arbejdsformer ikke længere er begrænset af sundhedshensyn.

”Det har været et eksperiment, som man nok ikke kunne have lavet under normale omstændigheder. Vi har lynhurtigt fået nogle erfaringer, som måske ville have taget ti år normalt,” siger direktør for Energinet, Thomas Egebo.

Nyt forskningsprojekt fra KU og CBS
Den oplevelse deles af mange andre danske ledere. Generelt er nedlukningen gået langt mindre ud over produktiviteten, end de havde forventet.

Det er hovedkonklusionen i projektet ’Virtuel ledelse under corona-krisen’ som to forskere fra Københavns Universitet og Copenhagen Business School har gennemført på baggrund af 37 kvalitative interviews mellem den 20. april og den 5. juni.

Det skyldes, at fordelene ved den sparede transporttid, den øgede tid til fordybelse og de fleksible arbejdstider har opvejet - eller endda overgået – udfordringerne ved nedlukningens begrænsninger.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00