Efter fredningsrod: DN vil have vendt hver en sten på naturområdet

NATUR: Der er behov for en generel oprydning på naturområdet, mener Danmarks Naturfredningsforening. Socialdemokratiet bakker fuldtonet op, mens V-ordfører vil bede ministeren om et overblik.

"Der er ikke nogen tvivl om, at vi ligger langt bagefter, hvad angår beskyttet natur i Danmark," siger Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.
"Der er ikke nogen tvivl om, at vi ligger langt bagefter, hvad angår beskyttet natur i Danmark," siger Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Det er tid til at få reelt overblik over beskyttelsen af den danske natur.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening, efter det i sidste uge blev slået fast, at en lang række fredninger ikke lever op til internationale standarder.

”Vi efterlyser, at man laver samme objektive oprydning i alle typer beskyttede naturområder. Der er vel ikke nogen, der kan have noget imod, at man vender alle sten og får fakta på bordet,” siger seniorrådgiver Bo Håkansson.

I sidste uge kom det frem, at en stor del af de danske fredninger ikke lever op til de kriterier for beskyttet natur, som den internationale naturorganisation, IUCN, opstiller. Det skete efter en gennemgang af de danske fredninger, som den danske afdeling af IUCN netop har udført.

Fakta
IUCN

IUCN er en naturorganisation fra 1948, der både har statslige, private og NGO’er som medlemmer.

Organisationen opstiller blandt andet kriterier for naturbeskyttede områder, som kan bruges til internationale sammenligninger.

De danske myndigheder bruger kriterierne til at indberette omfanget af fredninger til EU og FN.

Viften skal bredes ud
Undersøgelsen betyder, at Miljøstyrelsen ikke længere vil indberette til FN og EU, at Danmark har 1.843 fredninger, men kun 378. Det er med det i baghovedet, at Danmarks Naturfredningsforening nu vil have bredt viften yderligere ud. Så blandt andet Natura 2000-områderne, nationalparkerne og vildtreservater på samme måde gennemgås med en tættekam og oversættes til IUCN-sprog. 

Altinget har rettet henvendelse til Miljøstyrelsen og spurgt, hvor meget af den danske natur, der er registreret som beskyttet. Styrelsen kommer ikke med ét samlet tal, men henviser til en rapport fra 2017. Her fremgår det blandt andet, at Natura 2000-områderne udgør 18 procent af havarealet og omkring otte procent af landarealet. At §3-arealerne under Naturbeskyttelsesloven dækker i alt ni procent af landarealet. Men at der samtidig er omkring 40 procent overlap mellem de to beskyttelsestyper.

Bare fordi man tegner nogle streger på et kort, er det ikke ensbetydende med, at det er beskyttet natur.

Bo Håkansson
Seniorrådgiver, DN

Derudover er der 100 natur- og vildtreservater, hvor ni ud af ti ligger til havs og i øvrigt inden for Natura 2000-områder. Miljøstyrelsen skriver også, at der er 5.000 fredninger, der dækker fem procent af landarealet. Og her kom det altså for nyligt frem, at blot 378 lever op til internationale naturstandarder. Styrelsen nævner også landets fem nationalparker, men understreger, at parkerne i sig selv ikke stiller nogen krav til naturbeskyttelse.

Eftersyn er relevant
Men ifølge DN er det ikke præcist nok til at vurdere, hvor meget der er beskyttet.

”Bare fordi man tegner nogle streger på et kort, er det ikke ensbetydende med, at det er beskyttet natur. Eksempelvis er 18 procent af det danske havareal udpeget som Natura 2000-område. Men vi ved, at det er en lille del, der reelt er beskyttet,” siger Bo Håkansson og fortsætter:

0:000:00