Ekspert bekymret for Miljøstyrelsens metodetjek: Det ligner ny politisering af skovene

SKOVSTRID: Embedsværket politiserer fortsat, når det handler om skovene, og derfor er det svært ikke at blive bekymret over Miljøstyrelsens metodetjek, lyder det fra seniorforsker Rasmus Ejrnæs. Ifølge Skovforeningen er der behov for at se på metoden.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Endnu en strid om skovenes tilstand er under opsejling.

Seniorforsker ved Aarhus Universitet Rasmus Ejrnæs frygter nemlig, at Miljøstyrelsens kommende undersøgelse af andre landes rapportering om natur til EU er et forsøg på at så tvivl om den danske vurdering af skovenes naturtilstand.

Han bygger sin bekymring på, at Miljøstyrelsen har været særligt optaget af netop de faglige kriterier bag vurderingen af skovene i den forudgående dialog med universitetet.

”Det er svært ikke at været bekymret over, at man nu prøver at så tvivl om kriterierne, måske for at gøre det lettere og billigere at komme i mål. For vi har oplevet gentagne gange, at ministeriet gerne vil have et mindre kritisk blik på skovene, mens de faglige vurderinger af lysåben natur er blevet accepteret uden de store sværdslag. Det ligner politisering, når det handler om skovene,” siger Rasmus Ejrnæs.

Jeg forventer, at man kommer frem til, at Danmark har en meget stram praksis for, hvordan man vurderer skovene.

Tanja Blindbæk Olsen
Afdelingsleder, Dansk Skovforening

Fredag meldte miljøminister Lea Wermelin (S) ud, at den danske natur ikke har fået det bedre, siden man i 2013 senest indberettede til EU. Herunder meldes alle skovnaturtyper i den værste kategori: stærkt ugunstig tilstand. Samtidig med udmeldingen varslede ministeriet en undersøgelse af, hvordan andre lande indberetter til EU.

Ærligt hjerte
Kontorchef i Miljøstyrelsen Helle Pilsgaard forklarede onsdag til Altinget, at man vil have et bedre grundlag frem mod næste afrapportering.

"Vi vil gerne undersøge, om vi kan få et overblik, så man bedre kan sammenligne med andre lande i fremtiden. Det er ikke, fordi det nødvendigvis vil gøre situationen bedre for Danmark," sagde hun.

Historisk har der været store uenigheder mellem forskere og embedsværket om indberetningen af tilstanden for skovene, men direkte adspurgt afviser hun, at ønsket om et metodetjek handler om at sikre nye og mere lempelige kriterier. 

"Det er ikke derfor, vi gør det. Tværtimod. Det er med et ærligt hjerte, at vi gerne vil have noget mere sammenligneligt," siger hun.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00