Ekspert: Politisk indblanding gør rekruttering og fastholdelse sværere

GEOGRAFI: Politikernes ønske om at tiltrække jobs til deres valgkredse, gør det sværere for Forsvaret at tiltrække og fastholde medarbejdere, påpeger ekspert.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Forsvaret har gennem adskillige år kæmpet med at rekruttere og fastholde arbejdskraft. Lige nu er der mere end 350 ledige stillinger i Forsvaret. Problemerne med at få besat stillingerne i Forsvaret bliver ikke mindre af at mange forsvarsarbejdspladser er placeret i Udkantsdanmark, forklarer en ekspert.

”Når du har en situation, hvor langt størstedelen landets befolkning efterhånden bor i Aarhus, Odense, og ikke mindst Storkøbenhavn, mens næsten hele Forsvaret ligger i Jylland, så får du den udfordring, at soldater i dag har en ægtefælle, der tjener mere end de gør. Og de gider sgu ikke flytte til Jylland, fordi man skal udstationeres derovre i en periode,” pointerer lektor på Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

I Karup på den jyske hede har Forsvaret opslået mere end 60 stillinger, mens man mangler over 20 medarbejdere til Frederikshavn i Nordjylland og henholdsvis 11, 12 og 14 medarbejdere til Skive Oksbøl og Varde i Vest- og Sydjylland. 

Politisk indblanding
Der er i flere tilfælde militærstrategiske og historiske forklaringer på især kaserner og flyvestationers placeringer. Men når det kommer til eksempelvis mange af Forsvarets supportfunktioner som ejendomsadministration, personalestyring og uddannelse samt placeringen af en række kaserner og flådestationer, så skal forklaringerne også findes i politisk indblanding.

Man må også tage hensyn til, at Forsvaret skal være effektivt og godt, og skal kunne operere hurtigt. Og ikke gøre det mere besværligt for de mennesker, der arbejder der.

Jan Johansen
MF, forsvarsordfører, S

Aktuelt er en række folketingsmedlemmer valgt i Nordjylland meget optaget af forsvarsminister Trine Bramsens (S) oprydning i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) i Hjørring i Nordjylland. Ministeren ønsker at rykke en række af FES' medarbejdere ud på Forsvarets tjenestesteder over hele landet, så der bliver kortere mellem dem, der bruger faciliteterne, og dem, der vedligeholder og driver dem.

De nordjyske politikere er meget optaget af at udflytningen ikke betyder, at der samlet set bliver færre forsvarsarbejdspladser i Nordjylland.

Man har forsøgt at finde en balance mellem sognerådspolitikken og at drive et så DJØF-agtigt Forsvar som muligt, så vi får maksimal output af vores penge. Der er man så endt i de kompromisser, hvor det eksempelvis er gået ud over Fyn.

Peter Viggo Jakobsen
Lektor, Forsvarsakademiet

”Vi forsvarer selvfølgelig de forsvarsarbejdspladser vi har i Nordjylland, og gør hvad vi kan for at beholde dem. Det er af stor betydning når vi ser på det samlede antal statslige jobs. Så plejer Nordjylland at være pænt underrepræsenteret,” pointerer Dansk Folkepartis Bent Bøgsted, der er valgt i Nordjylland.

Sammen med socialdemokraten Bjarne Laustsen og venstremanden Karsten Lauritzen holder Bent Bøgsted et vågent øje med ministerens bebudede udflytning og konsekvenserne for Nordjylland. Når det kommer til forsvarsarbejdspladser, så er Nordjylland den region i Danmark med suverænt flest arbejdspladser per indbyggere.

Artiklen fortsætter under grafikken. 

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00