Eksperter efterlyser værdidebat om brug af borgeres data

DIGITAL VELFÆRD: Det er i høj grad vores livssituation, som afgør vores syn på dataetik og overvågning. Man kan ikke skære borgeres værdisyn over en kam, men der er brug for politisk stillingtagen, lyder det fra en ITU-forsker og en kommunal digitaliseringschef.

Kan velfærd digitaliseres? Sådan spurgte IT-Universitetet til en debat på Folkemødet. Fra venstre: Martin Breum (ordstyrer), Hanne
Marie Motzfeldt (KU), Mette Harbo (Københavns Kommune), Mette
Louise Kaagaard (KMD) og Brit
Ross Winthereik (IT-Universitetet).
Kan velfærd digitaliseres? Sådan spurgte IT-Universitetet til en debat på Folkemødet. Fra venstre: Martin Breum (ordstyrer), Hanne Marie Motzfeldt (KU), Mette Harbo (Københavns Kommune), Mette Louise Kaagaard (KMD) og Brit Ross Winthereik (IT-Universitetet).Foto: Altinget/Kasper Kaasgaard
Kasper Kaasgaard

”Der er jo et kæmpestort dilemma i velfærdsstaten, som jeg slet ikke har tænkt på.”

Sådan indleder journalist Martin Breum en debat om digital velfærd og borgernes tillid til systemet, som IT-Universitetet har hyret ham til at styre.  

Der findes heldigvis andre, som har tænkt over det dilemma, og som derfor er inviteret til debatten for at dele deres overvejelser.

En af dem er Brit Ross Winthereik, professor og leder af forskningsprojekt om offentlig digitalisering ved netop IT-Universitetet. Hun mener, der mangler en diskussion af, om vi har fået de rigtige værdier med i digitaliseringen.

Når man køber et it-system, er der et værdisæt med. Det er ikke noget, mennesker putter ind bagefter. 

Brit Ross Winthereik
Professor, IT-Universitetet

”Når man køber et it-system, er der et værdisæt med. Det er ikke noget, mennesker putter ind bagefter. Det ligger i de adfærdsanvisninger, som systemet indeholder. Vi mangler at komme videre i diskussionen af, om det er de rigtige værdier,” siger hun.

Afhængig af livssituation
Den analyse er Mette Harbo enig i et stykke ad vejen. Hun er digitaliseringschef i Københavns Kommune og peger på, at det er tæt på umuligt at sige objektivt, hvad de ”rigtige” værdier er.

”Vi skal passe på med at prædefinere danskernes værdier i forhold til velfærdsteknologi. Vores erfaring siger, at det hverken er alder eller køn, der afgør, om man oplever en ny digital løsning som et gode,” siger Mette Harbo.

Hun ønsker en tilgang, hvor man ser på segmenter og kun digitaliserer for de grupper, der ser mening med det. Som eksempel nævner hun skærmbesøg, som giver stor værdi for nogle ældre, mens det er en byrde og kilde til mistillid for andre.

Ud over folks forskellighed skal man også have for øje, at værdier ikke er statiske, siger Mette Harbo.

0:000:00