Eksperter: Regeringens hovedstadsudspil mangler en plan

UDSPIL: Der er mange fornuftige enkeltstående elementer i regeringens plan for en fremtidssikring af hovedstaden. Men helheden forsvinder i forsøget på at please omegnskommunerne, lyder det fra eksperter.

Hovedstadens såkaldte fingerplan sikrer grønne områder langt ind mod København. Men den giver samtidig problemer for den samlede regionale byudvikling.
Hovedstadens såkaldte fingerplan sikrer grønne områder langt ind mod København. Men den giver samtidig problemer for den samlede regionale byudvikling.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildePeter Pagh-Schlegel

Der var gode nyheder til borgmestre både syd, vest og nord for Christiansborg, da regeringen torsdag præsenterede sit hovedstadsudspil.

Men selv om en stor del af de over 100 enkeltstående initiativer hver for sig kan have sin fornuft, så er regeringens plan endt med for megen spredt fægtning til at lægge grunden for et grundlæggende livtag med hovedstadsregionens afgørende udfordringer.

Det er i hvert fald vurderingen fra flere eksperter i byplanlægning.

”Det vigtigste er spørgsmålet om, hvordan man får omegnen til at spille samme med de centrale kommuner, Frederiksberg og København. Og der efterlyser jeg en mere holistisk plan,” siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Han ser nogle af hovedstadsudspillets største projekter, som den nye bydel Lynetteholm i København og en ny erhvervspark på øer uden for Avedøre i Ishøj Kommune, som udmærkede projekter. Hvis man ser dem isoleret.

Et sammensurium af kommunale ønsker
Det samme gælder infrastrukturprojekter, hvor en Nordhavnstunnel, en forlængelse af Frederikssund- og Hillerødmotorvejene, letbanen og muligvis en ny motorvej mellem Køge og Frederikssund hver for sig kan give god mening i forhold til at løse et afgrænset problem.

Men det vil være mere frugtbart at se deres betydning for regionen under et, og den vej, man ønsker regionen samlet set skal bevæge sig.

{{toplink}}
Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

”Man er nødt til i højere grad at anlægge et perspektiv, som kigger på, hvordan de her projekter spiller sammen med hele regionen. Og især på hvordan regionens forskellige områder spiller sammen, og hvilken arbejdsdeling man vil have mellem city af København og omegnen,” siger Curt Liliegreen.

0:000:00