EL: Aflivning af kemi-vagthund er et knæfald for industrien

DEBAT: Regeringen har valgt at lukke kemi-vagthunden Tænk Kemi og arbejder dermed aktivt for, at forbrugerne skal være uoplyste. Det er et knæfald for industrien af allerværste skuffe, skriver Maria Reumert Gjerding (EL).

Af Maria Reumert Gjerding (EL)
Miljøordfører 

Regeringen har besluttet at lukke forbrugernes uafhængige kemi-vagthund Tænk Kemi.

Det har fået en samlet opposition i rød blok til at kalde miljøministeren i samråd og har givet kemikaliedebatten nyt liv.

Debatten har splittet Folketinget i årevis og handler grundlæggende om, hvorvidt kemiregulering primært skal tage hensyn til enten befolkningens sundhed eller industriens interesser.

Brug for mere regulering 
I dag er der alt for mange farlige kemikalier i vores omgivelser, og derfor er der behov for yderligere regulering. Det siger forskerne egentlig ganske klart.

Der er tale om stoffer, som kan være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, og som i dag findes i helt almindelige dagligdagsprodukter som mad, legetøj, tøj, shampoo, creme og så videre. Forskerne kæder kemikalierne sammen med, at antallet af børn, der fødes med misdannede kønsorganer, stiger. At antallet af par, der skal have hjælp til at få børn, stiger. At piger og drenge går tidligere og tidligere i pubertet. At forekomsten af visse kræftformer stiger.

I årevis har industrien haft succes med at få indgreb mod kemikalierne trukket i langdrag, fordi det ikke bare er et enkelt stof, der forårsager problemerne og skader menneskers sundhed. Problemerne opstår, fordi der er rigtig mange stoffer, der hver især er lidt problematiske, og som spiller sammen og bliver til en farlig cocktail. Stofferne forstærker hinandens effekter og ender med at udsætte mennesker for en samlet koncentration af hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer, som er alt for høj.

Lobbyisterne i EU
Stålsatte kemi-lobbyister har i EU argumenteret for, at når man ikke kan dokumentere, at det enkelte stof i sig selv er farligt, er der ikke belæg for at gribe ind med forbud. Indtil videre er det lykkedes industrien at stikke en kæp i hjulet på de fleste forsøg på at forbyde de farlige stoffer.

EU-Kommissionen danser desværre helt efter kemilobbyens pibe, og ifølge EU-reglerne kan nationalstaterne ikke gå foran og indføre forbud mod kemiske stoffer, som er farlige ifølge forskerne. Vi risikerer simpelthen at få en retssag på halsen, hvis vi vil beskytte befolkningens sundhed.

Under Thorning-regeringen lykkedes det Enhedslisten at skaffe penge til at oprette Forbrugerrådet Tænk Kemi. En særlig indsats under Forbrugerrådet, der skulle have fokus på at rådgive forbrugerne i at undgå kemikalier, som er hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende, men som vi endnu ikke har kunnet få forbudt.

Et knæfald for industrien
Industrien har hele tiden været rasende over Tænk Kemi. Senest har Karin Klitgaard fra Dansk Industri i et indlæg her på Altinget erklæret Tænk Kemi for helt overflødigt. Og så længe kemi-lobbyen har så stor en magt i Bruxelles, er det på sin vis forståeligt, at industrien bekæmper ethvert initiativ, der skal få kemiregulering til at tage hensyn til forbrugerne.

Tænk Kemi arbejder nemlig for at få forbrugerne til at fravælge produkter med stoffer, der kan være skadelige, men som der er store fordele ved at bruge i produktionen. Når industrien vinder kampen i Bruxelles bliver forbrugerne igen de store tabere.

Når Venstre-regeringen vælger, at Tænk Kemi skal lukkes, er det et knæfald for industrien af allerværste skuffe. Man arbejder dermed aktivt for, at forbrugerne skal være uoplyste. At de ikke skal have nem adgang til information om, hvilke stoffer der er under stærk mistanke for at være både hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, simpelthen fordi den viden er generende for industrien. Det sætter nyt liv i debatten, og gør kemikalieområdet til en af de væsentlige politiske dagsordener til efteråret.

For kemiregulering skal altid tage hensyn til befolkningens sundhed, og industriens magt og indflydelse skal stækkes.

Forrige artikel ALT: Overfald på fængselsbetjent kræver handling ALT: Overfald på fængselsbetjent kræver handling Næste artikel BL: Rammevilkår er vigtigere end petitesse-pjat BL: Rammevilkår er vigtigere end petitesse-pjat
Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

ANALYSE: Mette Frederiksen holdt endnu en landsmodertale grundlovsdag, mens alle de øvrige partiledere forsøger at sparke den politiske debat i gang igen. Thulesen holdt en skarp tale, og DF har nu lagt sig fast på en udmeldelse af EU.