Debat

EL: Samfundsvigtig infrastruktur skal være under demokratisk kontrol

DEBAT: Coronakrisen viser, at it-infrastruktur er vigtig for vores samfund. Derfor skal vi sikre, at dette og andre vitale strukturer er på danske hænder og under demokratiets kontrol, skriver Eva Flyvholm.

Udenlandske
virksomheder er potentielt set en trojansk hest i forhold til vores samfunds
digitale sikkerhed, skriver Eva Flyvholm fra Enhedslisten.
Udenlandske virksomheder er potentielt set en trojansk hest i forhold til vores samfunds digitale sikkerhed, skriver Eva Flyvholm fra Enhedslisten.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Eva Flyvholm (EL)
It-ordfører

Vi skal stoppe den vanvittige bølge af privatiseringer og gentænke begrebet om kritisk infrastruktur.

Både coronakrisen og sagen med Huawei har gjort det klart, at vi må beskytte vores digitale liv og infrastruktur langt bedre.

Det er åbenlyst, at der er meget på spil, når en teknologigigant med tætte forbindelser til den kinesiske regering lægger pres på to danske statsministre med noget, der bedst kan betegnes som trusselsbreve.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Infrastruktur på danske hænder
Og det har hele tiden været klart for mig, at det ville være et problem at overlade opbygningen af blandt andet det nye 5G-telenet til Huawei, når en kinesisk lov fra 2017 forpligtiger kinesiske virksomheder til at hjælpe den kinesiske efterretningstjeneste ved for eksempel at aflytte telefoner og gå ind via såkaldte ”bagdøre" i udstyr.

Så hvorfor overhovedet tage chancen?

Vi har midt i krisen været alt for afhængige af, at verdensmarkedet kunne levere. Det kunne det bare ikke, da det kom til stykket. 

Eva Flyvholm (EL)
It-ordfører

Udenlandske virksomheder er potentielt set en trojansk hest i forhold til vores samfunds digitale sikkerhed. Og i et moderne samfund som vores er data og it en helt central livsnerve.

Hvis vores hospitaler eller togforbindelser bliver sat i stå af et angreb, er der menneskeliv på spil.

Forestil dig bare et døgn i Danmark uden strøm. Eller forestil dig, at udenlandske stormagter har kontrol over vores telenet.

For at beskytte os mod cybertruslen er det afgørende, at vi beholder samfundsvigtig infrastruktur på danske hænder, og det gælder ikke mindst vores informationsteknologi.

Stram lovgivningen overfor tech-giganter
Det kan ikke løses med et snævert geopolitisk fokus, hvor det kun er bestemte lande man er opmærksom på.

Det skal ses bredere, for vi lever i en tid, hvor gigantiske tech-virksomheder og myndigheder er ivrige efter at overvåge borgerne, og risikoen for masseovervågning og datatyveri bliver kun større med den teknologiske udvikling.

Vi ved, at den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA har snaget i millioner af borgeres private kommunikation, og Facebook har solgt brugernes data til højestbydende. Det er vores ret til et privatliv, der er på spil, og det er nu, at vi skal fremtidssikre os selv.

Derfor er det også helt centralt, at få strammet lovgivningen overfor tech-giganterne, og holder så meget som overhovedet mulig af vores digitale infrastruktur på egne hænder.

Selvforsyning er sikkerhed
Og det gælder langt fra kun det digitale. Vi har at gøre med en hel generel problematik, hvilket coronakrisen har vist os med al tydelighed.

Vi bør kun have troværdige leverandører til den danske stat, og når det gælder den mest samfundsvigtige infrastruktur, bør den være under fællesskabets og demokratiets kontrol.

I dag kan de fleste vist se tåbeligheden i at sælge statens vaccineproduktion til en saudisk sheik.

Dengang råbte vi i Enhedslisten højt og advarede alle, der gad at lytte. Det var desværre ikke så mange, der gjorde, men mon ikke de fleste mennesker i dag kan se fornuften i, at vi har vores egen vaccinefabrik?

På samme måde kan de fleste nok også se idéen i, at vi i fremtiden skal have en solid egenproduktion af værnemidler, test og medicin. 

Vi har midt i krisen været alt for afhængige af, at verdensmarkedet kunne levere. Det kunne det bare ikke, da det kom til stykket. 

Og sådan kan man fortsætte med gode eksempler, der i den seneste tid har ændret vores opfattelse af samfundets sammenhængskraft og dets mest vitale stukturer.

Selvforsyning er simpelthen lig med mere sikkerhed, både analogt og digitalt.

Stop privatisering
Det er derfor på høje tid, at vi gentænker begrebet kritisk infrastruktur.

Det skal være langt bredere defineret og formå at beskytte for eksempel telekommunikation, vores digitale kontakt med myndigheder, vores banktransaktioner og meget andet.

I Enhedslisten mener vi, at samfundsvigtige infrastruktur skal være under fællesskabets og demokratiets kontrol.

Vi skal stoppe den vanvittige bølge af privatiseringer og udliciteringer, vi har set gennem de seneste årtier. Og så skal vi opbygge vores kapacitet til at udvikle langt mere selv.

Lad os ikke forspilde øjeblikket, men se at komme i gang!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

0:000:00