Debat

Elberth: Du læser ikke engang, hvad du kommenterer??!!

KLUMME: Justitsminister Søren Pind (V) fremlægger principper for sin Facebook-side. Og læg mærke til en enkelt særlig formulering om nysgerrighed. Benjamin Rud Elberth analyserer netdebatten.

Justitsminister Søren Pind (V).
Justitsminister Søren Pind (V).Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udråbstegnene i overskriften er ikke for sjov.

I over 10 år har der været brug for at diskutere moderation vs. censur på politikernes sociale medier, når forskellige mennesker tilsyneladende har meget forskellige grænser for, hvad der er god og konstruktiv debattone på nettet, og om debat overhovedet behøver være konstruktiv.

Nogle tæver udråbstegn på alt og taler ekstremt hårdt. Andre er sarte violer, der viger ved den mindste modstand. Den diskussion er gået fra, at man partout skulle tillade alt og lade brugerne “selvmoderere” uden at blokere eller slette. Og i de senere år er det blevet nærmest et krav til politikere og medier, at de ikke tillader racisme, hadefuldt sprog og trusler på deres Facebook-sider.

Pind laver regler for debatten
Justitsminister Søren Pind (V) fremlagde i sidste uge en række regler for deltagelse på sin Facebook-side, og læg mærke til det nye. For det har politikere gjort før, bare ikke med så præcise formuleringer omkring særligt en ting: Nysgerrighed et plus.

Kære debattør. Hånden på hjertet. Hvor mange gange er du hoppet ind i et kommentarfelt og har skrevet noget, uden at have læst det, du kommenterer? 

Benjamin Rud Elberth

For kære debattør. Hånden på hjertet. Hvor mange gange er du hoppet ind i et kommentarfelt og har skrevet noget uden at have læst det, du kommenterer? Hvor mange gange har du skrevet noget, hvor du egentlig ikke har givet dig tid til at læse teksten grundigt, før du ytrer dig surt i kommentarfeltet? Hvor mange gange går du selv “off topic” (uden for emnet) på en tråd, som egentlig handlede om noget helt andet? Hvor mange gange har du på forhånd tænkt, at skribenten garanteret var idiot på forhånd, og kommenteret, uden at du har læst igennem, om skribenten egentlig har en pointe?

Legitimt at råbe højere
I øjeblikket er der efter #brexit, retsforbeholdsafstemningen, med Trump-ificering i USA og med stigende politikerlede i Danmark en strømning i debatten, hvor det synes legitimt at råbe højere af politikerne ud fra det ræsonnement, at vælgerne mangler tillid til det etablerede, fordi de etablerede politikere jo øjensynligt ikke er gode nok til at lytte til befolkningen? Og det kan meget vel være sandt – det er et fælles ansvar fra borgere og politikere at få en god debat.

Men om lidt bliver denne tekst smidt på Facebook, og størstedelen af debattørerne når aldrig hertil, før de kommenterer. Flere vil kommentere, at Søren Pind blokerer folk for et godt ord, og ikke forholde sig til, at Pind har givet dem opskriften til, hvorfor han gør det.

Han vil have oprigtig debat – og går endnu længere end bare “du må ikke skrive trusler”. Der skal være et ønske om oprigtig debat – ingen propaganda, trolling eller dårlig stil og dårlig tone og ingen debat med Pind, hvis du ikke er der for at udvikle noget. Så langt er ingen politiker gået før.

Kommenterer for at kommentere
Og det er ikke kun på Ekstra Bladets Nationen, at nysgerrigheden bliver trængt i baggrunden af folk, der bare kommenterer for at kommentere, fordi de kan, ikke fordi de har et ønske om at forholde sig til emnerne.

Det er det samme i TV 2, DR, Information, Berlingske og BT’s kommentarfelter. På selveste Altinget kunne man i sidste uge på Facebook opleve ovenstående kommentarstrøm under nyheden om, at Sophie Løhde (V) har fået ny særlig rådgiver: Løhde er dum, nogen er tykke, Løhde fatter ikke en brik, og alt er spild af penge.

Jeg har flere gange oplevet det på mine egne klummer – så sent som i sidste uge, hvor en radikal støtte leverede en sviner af rang til min analyse af Radikale, uden at have læst, at ordene, han harcelerede over, var sagt af hans egen kommunikationschef.

Vi vil gerne have modspil
Åh, sikke en bly viol, ham Benjamin er. Hvorfor skriver han dog, når han ikke kan tåle modspil? Kære debattører. Både Søren Pind og jeg og masser af andre skribenter kan tåle modspil.

Vi skriver faktisk for at få det, hvis du gider bruge bare lidt tid på at være nysgerrig. Det ville være et plus. Så kan vi til gengæld godt tåle at få at vide, at vi ikke er så helvedes kloge, som du tror, vi går og tror.

---
Benjamin Rud Elberth rådgiver om digitale og sociale medier og er fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef i Geelmuyden Kiese og digital chef for Socialdemokraterne. Han har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00