Debat

Elberth: #FaintingHillary er en godbid for Trump

KLUMME: Elendig uge for Hillary Clinton i USA. Men endnu mere elendig, fordi vi fik grundlaget for at lade ”Trump’s Trolls” rulle på sociale medier med en #FaintingHillary-føljeton. Benjamin Rud Elberth analyserer.

Foto: Scanpix
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

E-mail-skandalen, der stadig rumsterer. Så måtte Hillary Clinton relativere sin kritik af ”halvdelen” af Trumps tilhængere, da hun sagde, at de hører hjemme i “a basket of deplorables” og var “the racist, sexist, homophobic, xenophobic, Islamaphobic – you name it.”.

Og søndag fik Hillary så et ildebefindende ved en 9/11-højtidelighed. 

Ildebefindendet er lige nu det mest alvorlige. Det er alvorligt, fordi der tidligere har været massive rygter ude om, at hun blandt andet skulle lide af forstadier til Parkinsons sygdom (prøv at Google ”Hillary Health”), og der har tidligere været spekuleret i, om hun kan bestride ”The most stressful job in the world” på baggrund af et Wikileak, hvor hun ifølge internettet, der aldrig glemmer, skulle have søgt hjælp fra en specialist i hovedskader og søgt på bestemte præparater for Parkinsons.

 Fejl bliver forevigede og cirkulerer massivt med superbenzin på sociale medier. Får vi store fejl i debatterne mellem Hillary og Trump, kan den kraft afgøre en tæt amerikansk valgkamp.

Benjamin Elberth

What’s in a hashtag?
Vi har tidligere haft #crookedhillary-hashtagget som en kontinuerlig negativ kampagne, der fik næring, hver gang Trump tweetede om Hillarys anstrengelser for at slippe ud af e-mail-skandalen.

I Danmark har vi blandt andet haft #gyllegate – Se hvad det betyder, når vi får et hashtag på en gate her. Nu får vi #faintinghillary – og søndag aften var den ved at svømme over af forskellige kameravinkler, hvor man kan se Hillary besvime på vej ind i sin bil – og længe med toptweetet, der lyder ”This doesn’t look very presidential” med afsenderen Paul Joseph Watson.

Den mand er særdeles driftig, ikke mindst som konspirationsteoretiker, og han ejer blandt andet en YouTube-kanal med 500.000 abonnenter, plastret til med negative videoer om Hillary Clinton, og i øvrigt om Libertarianeren Gary Johnson (ham vender vi tilbage til).

Og det er kendetegnende for den amerikanske valgkamp – at der er masser af små ”hubs”, små mennesker i netværk, der lige pludselig har vokset sig voldsomt store på nettet og har evne og styrke til at sætte massiv gang i negativ kampagne, videoer og hashtags, der kan skabe en kontinuerlig strøm af rygter om Hillarys helbred og være som et fast rytmeslag under hendes præsidentkampagne og vælgernes tvivl, om hun er stærk nok.

Hashtagget bliver på den måde et klikbart link ind til alverdens problemer for Hillary og et samlingssted, hvor pressen og Trump-tilhængere kan hive den ene godbid ud efter den anden til deres negative kampagnevirksomhed.

I Danmark har vi i øvrigt nøjagtigt det samme – bare i langt mindre målestok, når partiansatte, ungdomspartier og hangarounds sætter tryk på modstandernes fejl – nyd denne lille hygger fra Venstre i weekenden, der behændigt sætter lidt tryk på, at Jens Rohde er faldet over sit tastatur.

I Danmark håber sådanne partifolk på, at pressen ser det og skriver historien til skade for modstanderen, i USA har visse tilhængere så meget internetkraft, at de ikke behøver pressen som mellemled.

What is Aleppo?
Mens Hillary Clinton ellers var på vej til at stikke af i meningsmålingerne og gøre valget uinteressant, begyndte målingerne at pege den anden vej.

Trump har ikke for alvor sagt noget vildt i et stykke tid, og Clinton begynder at få problemer. Det ser ud til, at det er fejl og problemer, der kan gøre valget spændende. Det er det værste tidspunkt for Hillary at besvime på.

Endnu værre er det for Gary Johnson, Libetarianer ,og således en ”3rd party candidate”, der ellers stod stærkt i Denver, inden han fik leveret det perfekte materiale til at vandre rundt på nettet, da han i et af de største tv-shows, ”Morning Joe”, fik sagt ”What is Aleppo?” og afslørede, at han ikke anede, hvad Syrien og Aleppo er.

Man skulle tro, at vælgerne ville præmiere politikere, der tør vise svagheder, og at de ikke ved alt, men den kan vise sig slem – især når vi har internettet, der aldrig glemmer, og hvor alle kan sætte strøm til klippet igen og igen. Præcis som besvimelses-klippet af Hillary. Se klippet om Aleppo her.  

Sådan er internettet. Fejl bliver forevigede og cirkulerer massivt med superbenzin på sociale medier. Får vi store fejl i debatterne mellem Hillary og Trump, kan den kraft afgøre en tæt amerikansk valgkamp.

---
Benjamin Rud Elberth rådgiver om digitale og sociale medier og er fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef i Geelmuyden Kiese og digital chef for Socialdemokraterne. Han har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver uge skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

i

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00