Debat

Elberth: Liberal Alliances eneste digitale fejlgreb

KLUMME: Liberal Alliance er blandt de allerstærkeste partier på nettet, men det er utroværdigt, når Anders Samuelsen opfordrer til en "god, liberal tone" i den digitale debat, mener Benjamin Rud Elberth.

Anders Samuelsen på scenen ved Liberal Alliances landsmøde i Aalborg i weekenden. 
Anders Samuelsen på scenen ved Liberal Alliances landsmøde i Aalborg i weekenden. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Tonen på nettet kan nogle gange være voldsomt hård. Det synes jeg, vi skal lægge på hylden. Jeg vil godt fremlægge et enkelt eksempel. Det er debatten omkring Joachim B. Olsen. Jeg synes, det er skræmmende, den retorik, der er over for Joachim," tordnede Samuelsen til store bifald fra salen (se her). 

Liberal Alliance er blandt de allerstærkeste partier på nettet. Ved folketingsvalget 2015 var de så effektive, at de flere gange ramte både dagsordener, avisartikler og et sweet spot af vælgere, der ville liberal politik. Deres digitale kommunikation er et stilstudie. Og det skal de bygge videre på.

  

Citatet ovenfor er Liberal Alliances Anders Samuelsens. Fra Samuelsens landsmødetale i weekenden. Enten mener Samuelsen, at Liberal Alliance skulle være foregangsmænd med en særlig ”god, liberal tone”, eller også skal Liberal Alliance til at lave #talop i bedste Alternativet-flower-power-stil.

Liberal Alliance er blandt de allerstærkeste partier på nettet. Ved folketingsvalget 2015 var de så effektive, at de flere gange ramte både dagsordener, avisartikler og et sweet spot af vælgere, der ville liberal politik. Deres digitale kommunikation er et stilstudie. Og det skal de bygge videre på.

Benjamin Rud Elberth

Det handler om troværdighed
Det er cirka lige så troværdigt, realistisk og klogt, som hvis SF pludselig ændrede standpunkt på en af deres vigtigste mærkesager og begyndte at presse på for, at flere skulle falde ud af dagpengesystemet, eller Venstres nye kommunikationsplatform skulle være ”Det må ikke blive billigere at være dansker”.

Og det er præcis lige så troværdigt, som når Donald Trump efter at have trollet den amerikanske valgkamp i primærvalgene nu forsøger at falde ned som et lam, så han kan nå at blive spiselig for vælgerne i en kamp mod Hillary (eller Bernie Sanders, hvis Sanders finder et mirakel et sted).

Liberale debattører, der er fundamentet i Liberal Alliances DNA, vil ikke begrænses, og masser af eksempler viser, at ingen, ikke engang moderpartiet, skal fortælle dem, hvilken tone de skal tale i. 

Benjamin Rud Elberth

Trump kan simpelthen ikke nå at flytte sig så hurtigt fra sin troll-rolle og til at blive normalt debatterende inden et valg, fordi hans troværdighed ville gå fløjten – og fordi det ganske enkelt ikke ligger til ham. Han vil blive ved med at hælde finker af panden, når han får tweetet om Ted Cruz’ kone og svinet Fox News’ Megyn Kelly, fordi han ganske enkelt ikke kan lade være.

”God, liberal tone”
Liberal Alliance er cirka lige så langt fra en position, der overhovedet antyder hyggelig, blød tone og debat på nettet, at elastikken sprang i det sekund, hvor Samuelsen skrev om det på et stykke talepapir.

Liberal Alliance-style er notorisk hård på sociale medier i en grad, så Konservative og Venstre ligner søndagsskoledrenge, når deres politikere og støtter debatterer på nettet. Vi taler blandt andet om et parti, hvor en af deres stærkeste debattører har positioneret sig med ordene ”Helle er en blank person”.

Der er flere grunde til, at det er et digitalt fejlgreb for Liberal Alliance at skulle ”tale pænt”:

Joachim B. Olsen har vundet på hård debat
For det første synes ingen, at det er specielt synd for Joachim B. Olsen. Manden er stor som et hus, i øvrigt en regulær fornøjelse at følge på Facebook, når han bænkpresser noget, der ligner dansk rekord, og rejser sig, mens han brøler et liberalt budskab. Joachim B. Olsen er også god til at sige tingene, så de liberale danskere kan forstå det, og det er i en tone, som medgivet ikke er nedladende, men så voldsom, at manden bliver opfattet som en hård debattør.

Alt imens hans liberale støtter jubler over hans retorik, hvor han aldrig lægger fingre imellem. Det er rigtig svært for nogen at se, at det skulle være synd for Joachim B. Olsen, og at han behøver Anders Samuelsen til at beskytte sig. Der går tudefjæs i den for Samuelsen, når det er mindre end et par uger siden, Joachim B. Olsen trak en for hård status om Anker Jørgensen og sagde undskyld.

Led i øvrigt selv på YouTube, hvor Joachim B. Olsen forbilledligt bider tænderne sammen, nøjes med at kalde en voldsom provokatør for klaphat og går væk, selvom han utvivlsomt ville kunne krølle ham sammen på få sekunder. Det er desværre Joachim B. Olsens lod fortsat at bide tænderne sammen og tåle de provokationer, han modtager. Det er ikke retfærdigt, men det er desværre lige nu et vilkår, at han skal stå på mål for meget, når han selv er så hård i retorikken. Men noget troværdigt offer bliver han aldrig. 

Bag fjendens linjer
For det andet er Liberal Alliance kendt for at være hårde debattører. I 2011 leverede de det hidtil voldsomste kampagnetiltag med Facebook-spillet ”Freedom Fighters”, hvor deres støtter blandt andet fik point for at gå ”bag fjendens linjer” og fylde Facebook-tråde hos Ole Sohn, Thor Möger med flere.

Hensigten var måske god, men resultatet var direkte skadeligt for den politiske debat. Også selvom fartblinde liberale stadig mener, at det på en eller anden underfundig måde skulle være andet end trolling for præmier. Spillet var ekstremt veludført og gik rent hjem hos en række af de mest liberale debattører, der så muligheden for at skrive sig helt ud i en liberal oprørerrolle. Det er kendetegnende for stort set alle Liberal Alliances net-initiativer, at det er veludført, men nogen roseklub fik de altså ikke skabt. Nyd kommentarfeltet på en gammel Ole Sohn-status, og få syn for sagen her

Ytringsfrihed må ikke begrænses
For det tredje har Liberal Alliance bygget en del af deres flotte succes på ikke at begrænse deres tone og tale pænt. Deres succes er også baseret på Seier-fundede 180grader.dk, hvor Ole Birk Olesen kom under voldsomt pres som redaktør, når han tilnærmelsesvis forsøgte at slette kommentarer fra brugere, der gik over stregen og skrev for hårdt.

Liberale debattører, der er fundamentet i Liberal Alliances DNA, vil ikke begrænses, og masser af eksempler viser, at ingen, ikke engang moderpartiet, skal fortælle dem, hvilken tone de skal tale i. De sætter tværtimod konsekvent ytringsfrihed højere end samtlige andre partisoldater. At begynde at skulle moderere sig og tale pænt vil potentielt være en kurs direkte imod partiets grundpiller. Og Liberal Alliance er potentielt på farlig kurs, når de overhovedet overvejer at indføre en grad af topstyring, der ligner andre partiers, fordi deres stærkeste støtter er anarkistiske af natur.

Samuelsen selv en hård hund
For det fjerde er Anders Samuelsen altså ikke kendt for at have fløjlshandsker på i debatterne. Samuelsen har adskillige gange vist, at han skyder ekstremt hurtigt på sine sociale medier og spørger bagefter og heller ikke er bange for at skrive ”Gab!” direkte til andre politiske modstandere. Der er ingen ukvemsord, men kønt og respektfuldt er det ikke altid.

Nogle af de folk, der har været med ham i skabelsen af Liberal Alliance, som vi kender det i dag, helt ind i visionsgruppen, er heller ikke kendt for at lægge fingre imellem på Facebook.

Klumpspil på midten
For det femte er positionen om at tale pænt allerede taget. Der blev allerede dømt totalt klumpspil, da Løkke lavede sin alternative nytårstale, fordi Alternativet allerede havde sat sig så massivt på dagsordenen om at tale pænt. Hvorfor Liberal Alliance overhovedet vil flytte sig over i en position, der er så massivt indtaget i forvejen af nogle, der har langt mere troværdighed at have det i – som i elskelige Uffe – er en gåde.

Liberal Alliance skal blive præcis, hvor de er, og bruge deres taletid og net-aktiviteter til at fortsætte det fremragende arbejde, som de har udført indtil nu – i tråd med deres eget DNA, der appellerer til så mange vælgere.

Med den seneste udmelding gør Anders Samuelsen sig bare sårbar, når vi halvstuderede analytikere nu vil finkæmme hver eneste liberal Facebook-post fremover og kaste hykleri-kortet, når de afslører deres sande liberale tone: hård debat, der går lige til kanten og af og til over.

For det er det, der gør Liberal Alliance så meget stærkere end de andre partier på nettet i debatterne: at de netop ikke forsøger at tale pænt. Det koster af og til nogle undskyldninger, men på lang sigt er det positionen, de vinder på.

----
Benjamin Rud Elberth er digital chef i Geelmuyden Kiese og fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef for Socialdemokraterne og har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00