Elberth: Sådan kaprer man Venstres sommergruppemøde

KLUMME: Økonomien bliver efterårets store slagsmål. Og Liberal Alliance spiller ud med tryk på alle flader. Benjamin Rud Elberth analyserer her, hvordan man kaprer Venstres sommergruppemøde.

Der er intet nyt i, at Liberal Alliance kræver topskattelettelser. Det har de messet igen og igen siden Folketingsvalget. Nu går de all in både med retorik og teknik. Og det er et stilstudie værd. Læste du rækken af sommerklummer om partiernes digitale styrker, var en af hovedpointerne, at Liberal Alliance forstår som ingen andre partier at arbejde på flere flader, i flere medier, samtidigt – og det gør dem ekstremt farlige for Lars Løkke og regeringen.

Morgennyheder breaker kl. 22.00
Venstres sommergruppemøde starter for alvor med pressemøde fredag. Og der var politisk stille fra regeringen op til mødet med undtagelse af et par udmeldinger af dem, der mest signalerer handlekraft og ikke rigtigt koster penge. Eksempelvis udmeldingen om, at der skal være hårdere straffe for at snyde i danske uddannelser. Det kan alle forstå og nikke til.

Til gengæld har der ellers været så stille fra regeringen, at Engell ligefrem har konkluderet, at deres sommerstilhed har betydet, at det har kostet vælgere. Min egen klumme før sommer om, at agurketid kunne være comeback-tid, burde give sig udslag i, at DF og SF går frem i meningsmålingerne, hvis der ellers er sammenhæng.

Liberal Alliance ventede til fredag med at stjæle rampelyset på forhånd og lade Løkke stå på en bund af spørgsmål om ultimative krav om topskattelettelser. Eller det vil sige, at Liberal Alliance ventede til torsdag aften med at stjæle rampelyset – for morgennyheder breaker især på Twitter klokken 22.00 om aftenen.

På det tidspunkt, hvor de faste abonnenter får morgendagens avis på deres iPad, og journalisten bag nyheden selv melder ud, at han har en kioskbasker fra sin egen Twitter-konto. Anders Samuelsen havde skrevet en kronik til Berlingske, der pakkede den ind i en nyhed, selvom det egentlig er en gammelhed, at Samuelsen står fast på topskattelettelser. Samuelsen stod i en-til-en-interview fra sit hjem på TV 2 News klokken 23.09. 

Inden da havde han meldt ud på sin Facebook klokken 22.00, at han havde skrevet en kronik og meldt ud på Twitter, at man kunne se ham på News 23.10. Det blev fulgt op af flere Liberal Alliance-medlemmer, der tweetede og facebookede om det samme. Det er langt sværere for en regering at sælge bløde eller komplekse synspunkter med fokus på 2025-initiativer, når andre sætter rammen omkring det på forhånd.

Og det er stort set umuligt for en politisk kampagne at få ordentligt fodfæste, eksempelvis hvis Venstre selv gerne ville have lagt en kampagne omkring deres sommermødeudspil eller have Løkke og regeringen til selv at starte dagen med deres egen rammesætning f.eks. med kronikker, nyheder eller Facebook-posts og tweets, når andre på forhånd har startet underlægningsmusikken og bestemt grundtoner og rytme.

Morgennyheder breaker klokken 22 i det her land – hvor vi modsat USA ikke har tidszoner, hvorfor den politiske debat i en helt anden grad kan kapsles ind i en konklusion som: politiske partier (eller politiske interesseorganisationer), der vil sætte dagsorden og vinde den måde, vi taler om det på, følgehistorierne og diskursen, sidder på samtalen på sociale medier mellem 22.00 og 23.30 i det her land – på samme tidspunkt som News i øvrigt har flest seere, og en stor del af de seere sidder og bladrer rundt på deres Twitter og Facebook, mens de ser News.

8.30 fredag morgen var Samuelsen stadig på alle flader – i Radioavisen på DR Radio (P’erne), mens karrieredanmark sidder i kø på motorveje og i bytrafikken.

Samuelsens sans for timing
Han kunne egentlig have lært det af Løkke. Der er dygtig til at tweete og facebooke på tidspunkter, hvor han enten tager scenen eller tager noget luft ud af andres historier. Løkke har gjort det mange gange – tweetet midt i Papes pressemøde, hvor Pape ellers skulle være stærk mand over for regeringen, hvorefter News og journalisterne kiggede mere på Løkke end Pape.

Samuelsen og Liberal Alliance har leveret første seriøse undergravende virksomhed til efterårets store slag ved at time kronikken til dagen før Venstres pressemøde og lade den flyde ud over alle medier.

Mellem 22 og 23.30 torsdag aften var Twitter en stor debat mellem politikere og kommentatorer om, hvor meget eller hvor lidt stålsat Samuelsen var i sin udmelding – og de konstaterede det, som gør denne klumme banal: Løkke starter sit sommergruppemøde på en bund af spørgsmål om topskattelettelser. Det gør han på grund af Samuelsens sans for timing.

It’s the economy, stupid, som sætter efterårets store slag, men det er timingen, der afgør, hvem der får medvind tidligt.


---
Benjamin Rud Elberth rådgiver om digitale og sociale medier og er fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef i Geelmuyden Kiese og digital chef for Socialdemokraterne. Han har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Elberth: Du læser ikke engang, hvad du kommenterer??!! Elberth: Du læser ikke engang, hvad du kommenterer??!! Næste artikel Elberth: Hvorfor løber Løkke? Elberth: Hvorfor løber Løkke?