Debat

Elevrådsformand: Gymnasiet svigter de sproglige fag

DEBAT: Gymnasiereformen tvinger elever til at vælge naturvidenskab i stedet for sprog. Vi må spørge os selv, om det er  forsvarligt, at DI og DE inviteres ind i diskussionen af gymnasiet og udbud af fag, skriver Niels Thøgersen.

Regeringen har sikret, at
vi alle er blevet uniforme gymnasieelever, skriver Niels Thøgersen.
Regeringen har sikret, at vi alle er blevet uniforme gymnasieelever, skriver Niels Thøgersen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Thøgersen
Elevrådsformand og bioteknologistuderende på Frederiksborg Gymnasium og HF

For nyligt sad jeg som elevrådsformand til møde med lærere og ledelse på mit gymnasium.

Her kunne en af lærerne stolt udmelde, at vi i alt nu har tre sprogklasser på tre årgange … på et gymnasium med 1400 elever.

Jeg var målløs, og dette ikke på den gode måde!

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk

”Danmark pipetterer!”
Skulle Danmark have et ordsprog, skulle det være det ovenstående. Det er nemlig ikke en hemmelighed, at de sproglige fag i lang tid ikke har trivedes, hverken i gymnasiet eller i uddannelsessystemet generelt.

Der er et alarmerende lavt antal sproglærere tilbage, og flere bliver pensionerede end uddannede. Tag bare 2015, hvor sammenlagt 11 blev uddannet til cand.mag. i fransk.

Regeringen ser gymnasieeleverne som en ressource og udnytter os derfor bedst muligt. Det gør man ved at få os uddannet naturvidenskabeligt, fordi erhvervslivet efterspørger dette mest.

Niels Thøgersen, Elevrådsformand og bioteknologistuderende på Frederiksborg Gymnasium og HF

I gymnasiet har sprogfagene dog ikke just fået det bedre efter gymnasiereformen, der gør alt i sin magt for at få gymnasieeleverne til at fravælge sproget og tilvælge de naturvidenskabelige fag som blandt andet bioteknologi, hvor man netop lærer at pipettere.

Regeringen ser gymnasieeleverne som en ressource og udnytter os derfor bedst muligt. Det gør man ved at få os uddannet naturvidenskabeligt, fordi erhvervslivet efterspørger dette mest.

Med den nye gymnasiereform er det derfor nærmest obligatorisk at have matematik på B-niveau, det andethøjeste niveau i gymnasiet, og antallet af studieretninger i gymnasiet er blevet indskrænket.

Derudover sikrer reformen, at man har flere muligheder efter gymnasiet, hvis man vælger den naturvidenskabelige vej, end hvis man vælger den sproglige.

Man må dog spørge sig selv, hvor retten til at vælge sin uddannelse ud fra egne interesser blev af – en ret, som mange ser som en grundsten indenfor uddannelse.

Og man må spørge sig selv, om det er forsvarligt, at politikerne har inviteret interesseorganisationer som Dansk Erhverv og Dansk Industri ind i diskussionen om gymnasiet og dets udbud af fag.

Hverken sproglig eller matematisk
Jeg hører ofte argumentet, at fordi ”engelsk breder sig i takt med globaliseringen, behøver vi ikke lære andre sprog.”

Det er dog et faktum, at hvis vi dræber de sproglige fag udover engelsk, dræber vi også alle de karrieremuligheder, som der følger med sprogstudierne, samt muligheden for at gymnasieelever kan få et vitalt indblik i en række landes kultur og sprog.

Ved at studere sprog bliver man derudover mere åben overfor andre mennesker og lægger nogle af sine fordomme om dem på hylden, når man lærer deres sprog – noget, som virkelig er aktuelt i denne tid. Netop på grund af disse må vi ikke bagatellisere sprogfagene.

”Niels, er du sproglig eller matematisk,” bliver jeg ofte spurgt om af specielt de ældre generationer i min familie. Bagatelliserer vi sprogfagene, må jeg ende med endegyldigt at svare ”ingen af delene.

Regeringen har sikret, at vi alle er blevet uniforme gymnasieelever, der pipetterer.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Thøgersen

Medstifter, Ungdommen Noah, elevrådsformand og bioteknologistuderende på Frederiksborg Gymnasium og HF
studerende, stx (Frederiksborg Gymnasium og HF)