Ellemann til Dan Jørgensen: Regeringen handler, Socialdemokratiet taler

REPLIK: Dan Jørgensen har ret, når han i Altinget skriver, at "floromvundne taler og fine ord gør det ikke alene". Regeringen foretrækker at handle for at sikre et grønnere Danmark frem for at føre skyttegravskrig, skriver miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Af Jakob Ellemann-Jensen (V)
Miljø- og fødevareminister

Socialdemokratiet har i Altinget sendt Dan Jørgensen af sted for at sætte spørgsmålstegn ved, om statsministeren er en grøn statsminister – for – som Dan Jørgensen skriver – ”floromvundne taler og fine ord gør det ikke alene.” Jeg er meget enig.

Så lad os et øjeblik lægge retorikken fra os og se på, hvem der faktisk handler, og hvem der holder sig til floromvundne taler og fine ord. Lad os kaste blikket på miljøzonerne. Det var en borgerlig regering, der indførte miljøzoner i de større byer tilbage i nullerne. Og det var en borgerlig regering, der i denne uge lagde en luft- og klimaplan frem, hvor vi giver de største byer mulighed for at indføre skærpede miljøzoner, hvor der stilles skrappere krav til lastbiler og busser. Og som noget nyt også krav til de ældre varebiler. Det er de mest omfattende miljøzoner, en regering har besluttet.

Med nye regler kan den samlede udledning af sodpartikler fra trafikken i de store byer potentielt reduceres med op til en fjerdedel. Da Socialdemokratiet sidst var ved magten, stirrede man sig blind på en betalingsring, der gudskelov endte som “en god løsning i morgen”, hvilket er socialdemokratisk lingo for “det dropper vi”, så man havde ikke lige tid til at få skærpet miljøzonerne. Sådan er vores prioriteter forskellige.

Nej tak til skyttegravskrig
Lad os derefter vende blikket mod naturen. Denne regering har gennemført en historisk indsats for biodiversiteten i de danske skove. Cirka 10.200 hektar urørt skov har regeringen udpeget. Da Socialdemokratiet var ved magten, rakte ambitionerne til at udlægge i alt 500 hektar. Til gengæld ønsker Dan Jørgensen sig nu 75.000 hektar, når han holder sine floromvundne taler med fine ord. Det samme gælder Natura 2000-områderne.

Regeringen er i gang med at udpege cirka 30.000 hektar nye, værdifulde Natura 2000-områder over det ganske land. Den største udpegning på land siden 2004. Den socialdemokratisk ledede regering udpegede kun omkring 500 hektar på land, men mener nu til gengæld, at der er alt for lidt Natura 2000-natur. Fine ord.

Senere i efteråret vil jeg desuden indkalde til forhandlinger i aftalekredsen, der står bag pesticidstrategien – herunder Socialdemokratiet. Vi skal som aftalt drøfte, hvordan vi kan beskytte vores drikkevand bedre.

Det er fint, at Dan Jørgensen vælger at bruge sin tid på at skrive lange indlæg. Jeg foretrækker handling, og derfor vil jeg hellere bruge tiden på at skabe grundlag for gode løsninger end en skyttegravskrig. Der er nemlig meget mere, vi skal nå.

Forrige artikel Alternativet: Vi er verdens syvende mest CO2-udledende folkefærd – det kræver radikale ændringer Alternativet: Vi er verdens syvende mest CO2-udledende folkefærd – det kræver radikale ændringer Næste artikel Messerschmidt:  Hjemsend millionhær af vagabonder, vi aldrig har inviteret Messerschmidt: Hjemsend millionhær af vagabonder, vi aldrig har inviteret
Holstein: Ellemanns reelle styrke bliver testet om få dage

Holstein: Ellemanns reelle styrke bliver testet om få dage

NY FORMAND: Jakob Ellemann-Jensen kan være godt tilfreds oven på lørdagens ekstraordinære landsmøde. Den nye V-formands vigtigste opgave bliver nu at aflive fløjkrigene, vurderer Altingets politiske kommentator.