Ellemann til Dan Jørgensen: Regeringen handler, Socialdemokratiet taler

REPLIK: Dan Jørgensen har ret, når han i Altinget skriver, at "floromvundne taler og fine ord gør det ikke alene". Regeringen foretrækker at handle for at sikre et grønnere Danmark frem for at føre skyttegravskrig, skriver miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Af Jakob Ellemann-Jensen (V)
Miljø- og fødevareminister

Socialdemokratiet har i Altinget sendt Dan Jørgensen af sted for at sætte spørgsmålstegn ved, om statsministeren er en grøn statsminister – for – som Dan Jørgensen skriver – ”floromvundne taler og fine ord gør det ikke alene.” Jeg er meget enig.

Så lad os et øjeblik lægge retorikken fra os og se på, hvem der faktisk handler, og hvem der holder sig til floromvundne taler og fine ord. Lad os kaste blikket på miljøzonerne. Det var en borgerlig regering, der indførte miljøzoner i de større byer tilbage i nullerne. Og det var en borgerlig regering, der i denne uge lagde en luft- og klimaplan frem, hvor vi giver de største byer mulighed for at indføre skærpede miljøzoner, hvor der stilles skrappere krav til lastbiler og busser. Og som noget nyt også krav til de ældre varebiler. Det er de mest omfattende miljøzoner, en regering har besluttet.

Med nye regler kan den samlede udledning af sodpartikler fra trafikken i de store byer potentielt reduceres med op til en fjerdedel. Da Socialdemokratiet sidst var ved magten, stirrede man sig blind på en betalingsring, der gudskelov endte som “en god løsning i morgen”, hvilket er socialdemokratisk lingo for “det dropper vi”, så man havde ikke lige tid til at få skærpet miljøzonerne. Sådan er vores prioriteter forskellige.

Nej tak til skyttegravskrig
Lad os derefter vende blikket mod naturen. Denne regering har gennemført en historisk indsats for biodiversiteten i de danske skove. Cirka 10.200 hektar urørt skov har regeringen udpeget. Da Socialdemokratiet var ved magten, rakte ambitionerne til at udlægge i alt 500 hektar. Til gengæld ønsker Dan Jørgensen sig nu 75.000 hektar, når han holder sine floromvundne taler med fine ord. Det samme gælder Natura 2000-områderne.

Regeringen er i gang med at udpege cirka 30.000 hektar nye, værdifulde Natura 2000-områder over det ganske land. Den største udpegning på land siden 2004. Den socialdemokratisk ledede regering udpegede kun omkring 500 hektar på land, men mener nu til gengæld, at der er alt for lidt Natura 2000-natur. Fine ord.

Senere i efteråret vil jeg desuden indkalde til forhandlinger i aftalekredsen, der står bag pesticidstrategien – herunder Socialdemokratiet. Vi skal som aftalt drøfte, hvordan vi kan beskytte vores drikkevand bedre.

Det er fint, at Dan Jørgensen vælger at bruge sin tid på at skrive lange indlæg. Jeg foretrækker handling, og derfor vil jeg hellere bruge tiden på at skabe grundlag for gode løsninger end en skyttegravskrig. Der er nemlig meget mere, vi skal nå.

Forrige artikel Alternativet: Vi er verdens syvende mest CO2-udledende folkefærd – det kræver radikale ændringer Alternativet: Vi er verdens syvende mest CO2-udledende folkefærd – det kræver radikale ændringer Næste artikel Messerschmidt: Hjemsend millionhær af vagabonder, vi aldrig har inviteret Messerschmidt: Hjemsend millionhær af vagabonder, vi aldrig har inviteret
 • Anmeld

  ole rasmussen

  Et velkendt ordsprog

  Tomme tønder buldrer mest.

 • Anmeld

  Niels Møller Jessen · Økologisk planteavler

  Flyvning

  En klimadebat uden et ord om det største problem nemlig vores voldsomt stigende trang til flyvning, er tomme tønder. Ikke en politiker tør nævne netop dette stigende problem som er langt voldsommere end det laveste antal prutten-de køer vi nogensinde har haft i dette land, men der er kun 2850 landmænd tilbage der har køer, mod flere millioner der flyver og flyver med et kæmpe udslip af co2 og tungmetaller til følge.

 • Anmeld

  Martin Jørgensen

  Frøen Kermit

  Løkke melder sig ind i klimakampen, men udskyder regningen.
  Hvis det er at udvise handlekraft, så ved jeg ikke hvordan handlekraft skal defineres.
  Iøvrigt enig med NIels Møller Jessen om flytrafikkens negative påvirkning af klimaet

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Venstre bønder er klima synder nr. 1..

  Og her burde der rettes op med det samme. De forpester ikke blot vores mad, under de utålige dyremisbrug som er virkeligheden i venstrelandbrug landet over. Man også alt vores natur, dyreliv.

  Det er naturligvis noget pjat når borgerlige påstår at de er grønne , og interesseret herom...Et par opridsninger.

  Det første den nuværende regering gjorde, var at give massive skattelettelser til fossile Maersk, som de gjorde under VKO og Schluter også. De sponsorer nok 30% af de borgerliges valgbidrag på den ene eller anden måde? Og her mener jeg også via borgerlige job til forbryderne, efter endt tjans i tinget som tjener for DI , Maersk mv.

  Et par socialdemokratiske landsforrædere får nogen gange også lidt håndøre. Som Corydon fx. som tak for hans støtte for goldman sachs og andre ligesindet. .

  Hvis Nyrup regeringens grønne politik var fortsat efter VKO i 2001, og nu 20 år borgerlige helvede regeringer, ville DK havet været 100% fossil fri.
  Men nej , i fossile har ødelagt fremskridtet i DK, og dræbt titusindvis af Danskere under samme tid, i luftforurening mv.

  En venstremand ved man hvor man har, I egen lomme!

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Maersk oil nu frasolgt...

  Bliver interessant at følge borgerlig Dansk klimapolitik, efter at maersk oil er frasolgt.

  Betyder dette en mere grøn borgerlig agenda i Danmark..Jeg tør vædde på det, som de borgerlige indrette under sig deres magthavere i #DI ?

  Og det er vel immervæk håbefuldt? Glem aldrig at venstre og de andre blå, i årtier har givet specifikke skattelettelser til Maersk mv. Senest mht. til thyr , og mange milliarder givet her i skattelettelser til Maersk, dagen før det blev solgt til Franske total..

  Følg pengene. Det hele stinker langt væk af borgerlig pengekriminalitet..

  Foresten også dødstraf for pengekrimimanlitet i fremtiden. Over fx. 5oo.ooo kr..

  Var løkkes rejser ikke på 750.000 på første klasse med familien, og Venstres tøjpenge bidrag på 800.000 kr. og rygekabinen på flere hundred tusinder også? Der er vist nok at komme efter her!

 • Anmeld

  Stefan Rossel · Pensionist

  Kom nu i arbejdstøjet

  Alle er snart klar over alvoren af klimaforandringerne og alligevel “flyekneppes” der til stadighed blandt de politiske partier om, hvem der er størst og kan mest - stop det!
  Vi har stor viden på mange områder - videnskaben har talt, men politiske mål der virkelig batter glimrer ved deres fravær.
  På forskningsområdet lægges der op til at styrke indsatsen, men med sølle 90 mio.
  Jeg vil foreslå, at den pulje hæves betragteligt. Det kunne blandt andet gøres ved, at bøder der er givet i forbindelse med klima-/miljøsnyd bruges til forskningsformål der er målrettet klima og miljø.
  Pt har store bilfabrikker fået mia store bøder for at fuske - man kunne eventuelt starte med at lægge disse penge i en klima/miljøforskningsfond.
  I USA satsede man for årtier massivt på at sikre en føreposition indenfor rumfart, så USA kunne komme først til månen - det lykkedes som bekendt på få år og de år vi har for at finde løsninger er ganske ganske få!
  Kom igang NU!  Sendt fra min iPhone

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Stefan

  De fossile interesser , som bilindustrien et et alen. Selv når grøn . De.har købt ind der, som gør det hele mere partpolitisk i dybde.

  Ellers enig. EU bøder går aldrig til "renovering" ..Blot "damage control "..EU har spillet fallit her i plutokratiske interesser..