Embedsmand ville holde Mogens Jensen fri af minkaflivning: ”Overordnet har vi en interesse i ikke at tage ansvaret for beslutningen”

På Minkkommissionens dag tre kom det frem, at en kontorchef i Mogens Jensens ministerium helst så Magnus Heunicke eller Mette Frederiksen stå på mål for beslutningen om at aflive alle mink. Og at flere embedsmænd troede, at andre tog sig af spørgsmålet om lovhjemmel.

Mogens Jensen (S) måtte trække sig som minister den 18. november 2020, efter at regeringen havde sat gang i aflivning af samtlige mink i Danmark uden at have sikret sig lovgrundlaget først. Nu afdækker Minkkommissionen sagen. (Arkiv)
Mogens Jensen (S) måtte trække sig som minister den 18. november 2020, efter at regeringen havde sat gang i aflivning af samtlige mink i Danmark uden at have sikret sig lovgrundlaget først. Nu afdækker Minkkommissionen sagen. (Arkiv)Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Flere interessante mails kom frem i Minkkommissionen i forbindelse med torsdagens afhøring af tre menige medarbejdere i Miljø- og Fødevareministeriet under daværende minister Mogens Jensen (S).

Dagens tre vidner var:

1.       Katja Goodhew, som var teamleder uden personaleansvar i det kontor, som blandt andet stod for alle departementets sager om mink. Hun koordinerede opgaverne. Over sig havde hun kontorchef Paolo Drostby og over ham afdelingschef Tejs Binderup, som begge blev afhørt på kommissionens dag 1.

2.       Anders Kromann Liin, som var i Katja Goodhews team og var departementets ansvarlige for sager om mink. Han var derfor sagsbehandler på mange af de sager og notater, der indgår i Minkkommissionen.

3.       Mathilde Mammen, som arbejder i ministeriets afdeling for analyse. Det var hende, der stod for departementets skøn over de samfundsøkonomiske konsekvenser af at aflive alle mink eller lægge erhvervet i dvale.

Anders Kromann Liin blev blandt andet spurgt til en mail, som hans kontorchef Paolo Drostby sendte til ham, Katja Goodhew, ministeriets pressechef og to andre medarbejdere klokken 9.11 om morgenen onsdag den 4. november.

Statsministeren bør stå forrest

Aftenen før havde regeringen – til overraskelse for embedsmændene i Miljø- og Fødevareministeriet - truffet beslutning om, at alle mink skulle aflives. Og denne onsdag den 4. november skulle der så være pressemøde, hvor regeringen skulle præsentere den vidtgående beslutning.

Alle

Katja Goodhew
Embedsmand, opsummerer i en sms 3. november 2020 klokken 23.42, hvad regeringen på et møde har besluttet vedrørende aflivning af mink

I et forsøg på at få overblik over fagkontorets forberedelser til pressemødet spørger Paolo Drostby pressechefen, hvad behovet er, og så skriver han videre:

”Er M med? Overordnet har vi en interesse i ikke at tage ansvaret for beslutningen – stm og sum bør stå forrest i forhold til begrundelse, presse og i øvrigt lovhjemmel.”

M står for ministeren, altså i dette tilfælde Mogens Jensen, STM er Statsministeriet, og SUM er Sundhedsministeriet.

Det var jeres bajer, der væltede

Anders Kromann Liin blev spurgt, om ministeriet lykkedes med at få andre til at stå med ansvaret for beslutningen, og han svarede:

”Man må konkludere, at Mogens Jensen var med på pressemødet og fik ret væsentlig taletid.”

Kommissionens formand spurgte, om man kunne konkludere, at ”det var jeres bajer, der væltede”?

”Det var Mogens Jensen, der røg, jo,” sagde Anders Kroman Liin.

Undersøgte ikke hjemmel nærmere

Både Katja Goodhews og Anders Kromann Liins forklaringer var på linje med deres chefers – Tejs Binderups og Paolo Drostbys - på to afgørende punkter:

For det første sagde de begge, at de tidligt i forløbet fik at vide, at der ikke ville være lovhjemmel til at aflive alle mink. Det havde Fødevarestyrelsen vurderet, det blev skrevet ind forskellige bilag i løbet af efteråret, og det var ikke en vurdering, der blev sået tvivl om eller undersøgt nærmere på det tidspunkt.

Hverken Katja Goodhew eller Anders Kromann Liin så det som deres opgave at tage initiativ til at undersøge spørgsmålet om lovhjemmel nærmere. Katja Goodhew fik at vide fra Paolo Drostby den 3. november, at hjemmelsspørgsmålet var ved at blive afklaret på kontorchefniveau, og hun formidlede derfor videre til Anders Kromann Liin, at "det behøvede vi ikke tænke mere over".

Mathilde Mammen arbejdede med økonomi og havde heller ikke til opgave at tage sig af det juridiske. "Vi har ikke kompetencer til det juridiske, men jeg kan forstå på Katja, at I har gjort jer bemærkninger om det?," skrev hun blandt andet i en mail i september, da man første gang begyndte at undersøge konsekvenser af et scenarium, hvor man må aflive alle mink. 

Fødevarestyrelsen svarede, at de nok skulle foretage den juridiske vurdering.

Læs også

Troede ikke på aflivning af alle mink

Katja Goodhew og Anders Kromann Liin bekræftede også deres chefers fortælling om, at aflivning af samtlige mink slet ikke blev set som et aktuelt og realistisk scenarie i Miljø- og Fødevareministeriet, før det blev besluttet.

Til mødet i regeringens Koordinationsudvalg tirsdag den 3. november klokken 21.30 havde embedsmændene givet Mogens Jensen materiale med, hvor man anbefalede den såkaldte dvalemodel. Altså at avlerne kunne beholde avlsdyr, men ikke måtte avle på dem i 2021.

I stedet besluttede regeringen at aflive samtlige dyr.

”Alle”, som Katja Goodhew skrev i en ét ords sms til Anders Kromann Liin tirsdag aften klokken 23.42 umiddelbart efter regeringens møde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Paolo Drostby

Kontorchef, Fødevareministeriet, medlem, Det Dyreetiske Råd
cand.jur. (København Uni. 1993)

Tejs Binderup

Fødevaredirektør, Fødevarestyrelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2009)

0:000:00