"En klar opprioritering": Jensen og Wermelin skal dele ministeriet

DELEMINISTERIUM: Det kan blive en fordel, at den nye miljøminister, Lea Wermelin, og nye fødevareminister, Mogens Jensen, skal dele Miljø- og Fødevareministeriet, mener både DN og L&F. “Jeg ser det som en klar opprioritering af området," siger DN-præsident. 

Jakob Ellemann-Jensen (th.) overdrog torsdag sin ministerpost til Mogens Jensen og Lea Wermelin. 
Jakob Ellemann-Jensen (th.) overdrog torsdag sin ministerpost til Mogens Jensen og Lea Wermelin. Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det vakte grønne ramaskrig, da Lars Løkke Rasmussen i 2015 sammen med præsentationen af V-regeringen lagde de daværende Miljø- og Fødevareministerier sammen.

"Lars Løkke Rasmussen river de sidste sten af Svend Aukens livsværk ned,” rasede den daværende præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen. 

Bekymringen var, at miljøområdet ville få andenrang for en landbrugsvenlig Venstre-minister. Siden har først Eva Kjer Hansen, så Esben Lunde Larsen og senest Jakob Ellemann-Jensen enehersket på gangene i det nye Miljø- og Fødevareministerium.

Men den tid er nu ovre. Med den nye socialdemokratiske regering bliver miljø- og fødevareområdet nemlig igen delt ud på fire hænder.

Fakta
Miljø- og Fødevareministeriet beskæftiger cirka 4.200 medarbejdere fordelt på forskellige arbejdspladser i departementet, fire styrelser (Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen, Landbrugstyrelsen og Fødevarestyrelsen) og den selvejende institution Madkulturen.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Lea Wermelin får miljøministerposten, mens Mogens Jensen bliver minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Og det er glædelige nyheder, at der igen kommer en egentlig miljøminister, mener præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Jeg ser det som en klar opprioritering af området, at man placerer to ministre i Miljø- og Fødevareministeriet.

Maria Reumert Gjerding
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening

"Jeg ser det som en klar opprioritering af området, at man placerer to ministre i Miljø- og Fødevareministeriet," siger hun. 

To skal dele området
De to nykårede ministre skal dele hele det ressortområde, som Jakob Ellemann-Jensen senest har beskæftiget sig med. 

Mogens Jensen skal ifølge det dokument, som statsminister Mette Frederiksen torsdag afleverede hos dronningen, tage sig af hele landbrugsområdet, herunder økologi, dyrevelfærd og fødevaresikkerhed, -forsyning og -sundhed. Lea Wermelin får ansvaret for hele Miljø- og Fødevareministeriets resterende portefølje. 

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00