En nomade i værdipolitik

PORTRÆT: Simon Emil Ammitzbøll-Billes besværlige skæbne i politik er både historien om en opportunistisk magtpolitiker og liberalismens identitetskrise i en tid, hvor værdi- og udlændingepolitik bliver ved og ved med at dominere.  

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Malte Bruhn

Rygterne og gangsladderen har svirret på Christiansborg og omegn, siden Simon Emil Ammitzbøll-Bille 22. oktober sagde farvel og tak til partileder Alex Vanopslagh og resterne af Liberal Alliances decimerede og detroniserede folketingsgruppe, der gik fra 13 til 4 mandater ved folketingsvalget grundlovsdag.

Det, det der nærmest kunne betegnes som en offentlig hemmelighed, gik på, at den tidligere økonomi- og indenrigsminister var på vej med endnu et skud på den borgerlige partistamme.

Konspirationerne og gisningerne blev endeligt bekræftet torsdag morgen, da de to tidligere LA-topfigurer fra en vindblæst strand på Amager kunne fortælle til Berlingske, at partiet Fremad nu var en realitet.

"Vores analyse er, at der mangler et værdiliberalt midterparti i Danmark, og det er så dét, vi danner nu med Fremad," lød det fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille med vind i håret og røde kinder.

Sammen med Christina Egelund, der var politisk ordfører for Liberal Alliance frem til valgnederlaget 5. juni, tilbyder han nu er borgerligt, liberalt alternativ til de vælgere, der savner et parti, "der ikke er ædt op den snigende nationalkonservatisme."

Han peger på håndtryksloven, maskeringsforbuddet, fratagelse af statsborgerskab for danske IS-krigere og kvoteflygtninge som eksempler på, at skruen – også i Liberal Alliance – er blevet strammet vel rigeligt i værdi- og udlændingepolitikken. 

"Vi vil have en fair og fast udlændingepolitik for nu at vende det om, som Anders Fogh Rasmussen sagde i 2001, hvor han sagde 'fast og fair'. Det med det faste har man gjort godt, men det fair har man måske nok glemt lidt over de senere år. Det vil vi gerne have tilbage i udlændingepolitikken," lød det fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Et radikalt kødsår  
Det er ikke første gang, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille forlader et parti, fordi han er kommet på kant med sit partis officielle politik på udlændingeområdet.

Det faktum kunne på den ene side give et indtryk af en politiker, der er tro mod sine oprindelige, humanistiske værdier, koste hvad det vil.

Dokumentation

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Født 20. oktober 1977 i Hillerød. 

Formand for Fremad siden siden 7. november 2019.

Økonomi- og indenrigsminister 28. november 2016 til 27. juni 2019. 

MF for Liberal Alliance siden 16. juni 2009. 

Løsgænger fra 8. oktober 2008 til 15. juni 2009. 

MF for Radikale Venstre fra 8. februar 2005 til 7. oktober 2008.   

Stifter af Borgerligt Centrum 6. januar 2009. 

Skifter til Liberal Alliance 16. juni 2009. 

Statsrevisor fra 1. oktober 2016. 

Politisk ordfører fra 2009. 

Formand for Liberal Alliances folketingsgruppe fra 2010. 

Retsordfører 2009-2016. 


Uddannelse 
Bachelor i socialvidenskab, Roskilde Universitet, 2003. 

Student, Marie Kruses Skole, 1996.

Udmærkelser 
Ridder af Dannebrogordenen i 2015.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00