Energibesparelser er Danmarks grønne akilleshæl: "Bolden ligger på straffesparkspletten. Den skal bare sparkes ind."

LAND OG BY: Danmark er blandt Europas bedste til at omstille til grøn energi. Men når det gælder om at bruge energien effektivt, halter vi gevaldigt efter. Snart skal regeringen og Folketingets partier forsøge at sammensætte indholdet i en historisk ambitiøs klimahandlingsplan, og her kommer effektivisering til at spille en hovedrolle. Branchen peger selv på bindende mål, strammere krav til materialer og grønne investeringer fra Landsbyggefonden.

EU-Kommissionen har givet Danmark et gult kort for at mangle ambitioner, når det gælder energieffektiviseringer i hovedsageligt bolig- og byggesektoren. 
EU-Kommissionen har givet Danmark et gult kort for at mangle ambitioner, når det gælder energieffektiviseringer i hovedsageligt bolig- og byggesektoren. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Andreas ArpMalte Bruhn

Hvis den vellykkede grønne omstilling i Danmark var en film, så ville vindmøllen spille en hovedrolle.

Omgivet af de grønne marker og det blå hav tårner den hvide kolos sig op, mens den producerer grøn energi på bekostning af de onde CO2-tunge fossile brændsler som kul, gas og olie.

Historien om vindmøllen er et billede på den danske virkelyst, når det gælder produktion af ren og bæredygtig energi, der skaber liv og lys i de danske stuer, når det blæser udenfor.

Og det er med god grund, at vi er stolte af vores vindkraft i Danmark.

Fakta
Artiklen er en del af et større tema om den grønne omstilling i bolig- og byggesektoren i Altingets  magasin, der er på gaden 10. oktober.

Over en tredjedel af Danmarks energi er nemlig vedvarende, og den nuværende ambition er, at 55 procent af energien skal være grøn i 2030, inden vi i 2050 skal være helt uafhængige af fossile brændsler. Et mål, der tidligere i år fik topkarakter af EU-Kommissionen, der hvert år rangerer og vurderer medlemslandenes klimapolitikker.

Men fremover bør der måske blive justeret på kursen.

Det er en kæberasler til Danmark. Og det er lidt træls, fordi vi har så stærke virksomheder, og fordi vi tidligere har haft den grønne førertrøje på. Den har vi mistet.

Bendt Bendtsen
Bestyrelsesformand i interesseorganisationen Synergi

Sådan lyder det i hvert fald fra EU-Kommissionen, der tidligere på året gav Danmarks nationale energi- og klimaplan for det næste årti et gult kort for at mangle ambitioner, når det gælder om at bruge energien mere effektivt.

Danmarks målsætninger for energieffektivisering i hovedsageligt bolig- og byggesektoren er simpelthen for ringe, hvis EU skal nå sit mål om at forbedre effektiviteten med mindst 32,5 procent i 2030, lød det fra Kommissionen.

"Det er en kæberasler til Danmark. Og det er lidt træls, fordi vi har så stærke virksomheder, og fordi vi tidligere har haft den grønne førertrøje på. Den har vi mistet," siger den tidligere europaparlamentariker for De Konservative, Bendt Bendtsen, der i dag er bestyrelsesformand i interesseorganisationen Synergi, som sidste år blev startet af Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool for at få sat energibesparelser højere på dagsordenen.  

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00