Enhedslisten kræver millioner til økologi på finansloven

ØKOLOGI: Enhedslisten kommer med et krav om millioner til økologi på næste års finanslov. Det vækker glæde hos Økologisk Landsforening, og SF støtter op. Vi må drøfte det i forhandlingerne, lyder det fra S.

Enhedslisten kræver økologi på finansloven.
Enhedslisten kræver økologi på finansloven.Foto: /ritzau/Finn Frandsen/
Hjalte T. H. Kragesteen

Der skal meget mere tempo på udbredelsen af økologi i Danmark.

Det mener Enhedslisten, der derfor har økologi som et vigtigt krav til forhandlingerne om næste års finanslov.

”Regeringen er kommet med et meget fedtet finanslovforslag, som slet ikke lever op til det, vi skrev om økologi i forståelsespapiret,” siger partiets fødevareordfører Søren Egge Rasmussen og fortsætter:

”Økologi kan sikre rent drikkevand, natur uden pesticider, pesticidfrie fødevarer, og så bliver dyrevelfærden prioriteret meget højere end i det konventionelle landbrug. Så det er vigtigt at få prioriteret.”

Fakta
Det står der om økologi i forståelsespapiret.

”En ny regering vil hæve ambitionerne for mere økologi i Danmark, som udgangspunkt med det mål at fordoble det økologiske areal, eksporten af økologi og danskernes forbrug af økologi i 2030 samt tage initiativer, der mindsker madspild. ”

Enhedslisten går konkret efter at få afsat 70 millioner kroner om året til økologi de næste fire år. Her skal 30 millioner gå til Fonden for Økologisk Landbrug, som kan søges til både at fremme produktion og afsætning af økologiske fødevarer. Derudover vil partiet bruge 30 millioner på at omlægge offentlige køkkener til mere økologi. De sidste 10 millioner skal gå til en innovationsindsats, som kan bruges til at videreudvikle nye metoder i det økologiske landbrug – eksempelvis nye maskiner eller bedre dyrevelfærd.

I forståelsespapiret bag regeringen fremgår det, at partierne ønsker at fordoble økologien frem mod 2030. I dag udgør det økologiske areal 10 procent af dansk landbrug. Søren Egge Rasmussen påpeger, at det er faktisk mindre ambitiøst end det mål EU-Kommissionen for nylig spillet ud med, hvor målet er, at 25 procent af landbrugsarealet skal være økologisk i 2030.

Det er af et omfang, der vil demonstrere, at man rent faktisk ønsker en fordobling.

Sybille Kyed
Landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening

Økologer: Vil demonstrere at man mener det
Økologisk Landsforening har været en skarp kritiker af regeringens finanslovforslag, som man mener svigter sine valgløfter om en ambitiøs økologipolitik. Derfor er landbrugspolitisk chef Sybille Kyed ”rigtigt glad for”, at Enhedslisten nu presser på i forhandlingerne.

”Men det er egentligt også noget, vi havde forventet af regeringen og dens støttepartier, når man er enige om at fordoble økologien,” siger Sybille Kyed.

Hun roser udspillet for at have fat i de rigtige værktøjer til at få gang i økologien. Og hun mener umiddelbart, at 70 millioner kroner om året vil være et fint rygstød til omstillingen.

0:000:00