Enhedslisten vedtager ny EU-politik

ÅRSMØDE: De overordnede linjer i Enhedslistens fremtidige EU-politik blev søndag stemt igennem på partiets årsmøde. Partiet er fuldtonet EU-modstander, blev det slået fast.

Enhedslisten vedtog søndag nyt EU-politisk program med overvældende flertal. Billedet her er dog fra tidligere på årsmødet.
Enhedslisten vedtog søndag nyt EU-politisk program med overvældende flertal. Billedet her er dog fra tidligere på årsmødet.Foto: Jens Astrup/Scanpix
Sine Riis LundLasse Lange

GLADSAXE: Enhedslisten har de senere år moderniseret sin politik. Nu kan partiet tilføje et nyt delprogram om EU.

Omkring 100 linjers revselse af EU som institution blev nemlig stemt igennem på årets landsmøde i Gladsaxe.

Hovedbudskabet er klart: EU er et nyliberalistisk og kapitalistisk foretagende, der mest af alt tænker i profit.

“EU er et redskab for at styrke markedskræfterne og kapitalismen på bekostning af demokratiet og lønarbejderne,” står der eksempelvis i det nyvedtagne program.

Derfor arbejder Enhedslisten også for at “svække, nedbryde og afskaffe EU”.

Arbejde inden for systemet
Samtidigt understreges dog, at Enhedslisten ikke bare kan stille sig på sidelinjen og pege fingre ad EU, men på sigt får mere ud af også at spille på EU’s politiske bane.

Derfor skal partiet skabe alliancer med andre politiske stemmer, som inden for murene af EU forsøger at sikre bedre forhold for eksempelvis lønmodtagere og miljø.

“Selvom vi ikke deler illusionen om, at der kan skabes markant bedre forhold inden for EU, så deler vi ønsket om de bedre forhold. Derfor er vi klar til at kæmpe sammen med alle, som ærligt ønsker bedre forhold – så må det være op til erfaringerne at vise, hvor meget som kan opnås indenfor rammerne af EU,” står der.

Går allerede på to ben
Folketingsmedlemmet Finn Sørensen gør fra talerstolen klart, at Enhedslisten allerede praktiserer denne arbejdsform i sit arbejde i Folketingets Europaudvalg. 

"Sandheden er, at vi er nødt til at gå på to ben. På den ene side har vi en klar principiel kritik af og modstand imod EU (...), men vi er også nødt til at forholde os til den konkrete virkelighed," siger han og tilføjer kort efter:

"Til jeres store rædsel kan jeg oplyse, at som en tommelfingerregel så stemmer vi for cirka 40 procent af de mandater, der afgives i Folketingets Europaudvalg."

Ganske teatralsk foretager Finn Sørensen herefter et højlydt gisp i mikrofonen og understreger, at de naturligvis altid spørger sig selv, om der er tale om at overdrage mere magt til EU i de enkelte tilfælde. Og i så fald vender Enhedslisten altid tommelfingeren nedad. 

Lille krise under optræk
Under debatten på Grønnemose Skole i det nordvestlige København er der da heller ikke meget uenighed at spore om den EU-politiske linje.

Hovedbestyrelsesmedlemmet Mikael Hertoft udtrykker det på sin egen måde i sin karakteristik af de relativt få og harmløse ændringsforslag, der er indkommet til programmet.

“Så vil jeg sige, at der ikke er et eneste af de her ændringsforslag, der kan være med til at ødelægge dette dokument," siger han.

Under debatten er den eneste krise under optræk da også manglen på kaffe, og der udbryder applaus ved beskeden "kaffen er på vej".

Det er således også en fuld forsamling af hænder, der rækkes i vejret, da der skal stemmes for det nye delprogram.

Større strid forventes derimod senere søndag, når de delegerede skal tage stilling til, om de skal stille selvstændigt op til EU-Parlamentsvalget i 2019, eller om partiet skal stille op på Folkebevægelsen mod EU's liste. Alligevel forventes det, at de delegerede vil rette sig efter den vejledende urafstemning, der anbefaler en selvstændig Enhedslisten-opstilling.

Det var på et årsmøde i 2014, at det blev besluttet, at Enhedslisten i år skulle vedtage et nyt delprogram om EU. Efter planen skal der næste år udarbejdes et nyt delprogram om feminisme og kønspolitik, mens miljø forventes at være på dagsordenen i 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00