Enigt panel: Nord Stream 2 bliver til virkelighed – spørgsmålet er, hvornår

FOLKEMØDE: Den russiske gasrørledning er en af de sværeste opgaver, der venter en ny udenrigsminister. Folkemødeøen ligger i skudlinjen, og her er der enighed om, at projektet bliver til virkelighed, men uenighed om dets betydning.

Konstruktionen af Nord Stream 2 er godt i gang på begge sider af dansk farvand.
Konstruktionen af Nord Stream 2 er godt i gang på begge sider af dansk farvand.Foto: Anton VaganovRitzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Få steder er mere passende til en debat om den russiske gasrørledning end Bornholm.

Øen ligger midt i det farvand, som ledningen er planlagt til at løbe igennem, og den er som bekendt værtsø for Folkemødet.

En dansk godkendelse er snart sagt det sidste, der forhindrer projektet i at blive til virkelighed, og forløbet skiller sig ud ved at være særdeles komplekst med mange hensyn at tage, siger Pia Adelsteen, der netop har forladt Folketinget, hvor hun har været valgt for Dansk Folkeparti.

"De første gange, vi i Europaudvalget beskæftigede os med Nord Stream 2, var det ikke det store debatemne. For få år siden var forholdet et andet mellem EU og Rusland," siger Adelsteen, som har været sit partis EU-ordfører og medlem af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget.

Vi er så afhængige af energi i Vesteuropa, at vi tror, det er løgn

Trine Villumsen Berling
Lektor, Københavns Universitet

Hun deltager som den eneste politiker i debatten, der er arrangeret af selskabet bag Nord Stream 2.

Mange interesser skal balanceres
Ved siden af Adelsteen står Trine Villumsen Berling, som er lektor ved Københavns Universitet med speciale i energisikkerhed.

Hun forklarer, at også USA's interesser i projektet har ændret sig over årene, efter at amerikanerne er begyndt i stigende grad at eksportere flydende naturgas og gerne vil ind på det europæiske marked.

"Der er et kommercielt spor, som handler om at sælge noget gas. Og så er der et sikkerhedspolitisk spor, hvor vores allierede, USA, synes, det er en rigtig dårlig idé at lade Rusland få en stærkere klo i Europa, end de har nu," siger Villumsen Berling.

Derudover er der perspektivet fra Ruslands naboer, primært Ukraine.

0:000:00