Er statsfinansierede skattelettelser en rose uden torne? Holger og Tonni er splittede

UDLIGNING: Med udligningsaftalen vil staten betale for skattenedsættelser i kommuner med den højeste skatteprocent. Men pengene forsvinder, hvis skatten stiger igen. Borgmestre siger ja tak, men ikke uden bekymring.

Langelands borgemster, Tonni Hansen (SF), har inge kvaler ved at tage imod statslige millioner til at give øens borgere skattelettelser. (<i>Arkiv)</i>
Langelands borgemster, Tonni Hansen (SF), har inge kvaler ved at tage imod statslige millioner til at give øens borgere skattelettelser. (Arkiv)Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Skattelettelser kan godt vinde opbakning fra både Venstre og SF på Christiansborg. I hvert fald hvis de er målrettet borgere med laverer indtægter.

Det står klart efter sidste uges udligningsaftale, hvor der åbnes op for, at kommuner med høje skattesatser kan sænke skatten med fuld statslig kompensation af de tabte indtægter.

Ordningen er målrettet 12 kommuner, der alle har en kommunal indkomstskat på over 26,3 procent. De vil kunne få kompenseret en nedsættelse af skatten til 26,3 procent.

Det kommer ikke mindst borgerne på Langeland, der med en skattesats på 27,8 procent trækker den absolut største andel af borgernes indtægter ind i kommunekassen.

Der er kun fordele.

Tonni Hansen (SF)
Borgmester i Langeland Kommune

”Det er en god aftale at tage imod den skattenedsættelse. Det vil komme mange med små indtægter til stor gavn,” siger Tonni Hansen (SF), der er borgmester på Langeland.

Fastlåst skat kan blive problem
Lolland og Vesthimmerland kommer med 27 procent ind på en delt andenplads.

Karakteristisk for kommunerne med de højeste skattesatser er, at de typiske også er nogle af de kommuner, hvor borgerne har de laveste indtægter.

Men vælger en kommune at gøre brug af de statslige finansierede skattelettelser, skal de dog holde sig for øje, at de vil miste kompensationen, hvis de vælger at hæve skatten igen på et senere tidspunkt.

Derfor mødes modellen også med en smule skepsis fra Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).

Dokumentation

Statsfinansierede skattelettelser

Med aftalen om en reform af den kommunale udligningsordning indføres der en særlig kompensation til at dække kommuners tabte indtægter ved at sænke skatten.

Ordningen er særligt målrettet kommuner med høje udskrivningsprocenter og udgør permanent 100 pct. af provenutabet for kommuner ved en skattenedsættelse ned til 26,3 pct. De omfattede kommuner optjener ikke frit lejde for skattenedsættelser ned til 26,3 pct.

Tilskud finansieres af staten. Tilskuddet bortfalder, hvis kommunen efterfølgende sætter udskrivningsprocenten op.

12 kommuner falder ind under ordningen, der forventes at koste op til 270 millioner kroner årligt for staten.

12 kommuner med højeste skattesats
Langeland 27,8
Lolland 27
Vesthimmerland 27
Brønderslev 26,9
Svendborg 26,8
Ringsted 26,7
Norddjurs 26,7
Odsherred 26,6
Læsø 26,5
Sorø 26,4
Kerteminde 26,4
Nyborg 26,4

 

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet samt Skatteministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00