Erhvervsorganisationer: Forbud mod unfair handelspraksisser bør gælde alle virksomheder

SAMHANDEL: DI Fødevarer og Mærkevareleverandørerne mener, at der vil ske urimelig og konkurrenceforvridende samhandel, hvis ikke EU-regler for illoyale handelspraksisser omfatter alle virksomheder. Regeringen vil arbejde for det modsatte.

DI Fødevarers branchedirektør, Leif Nielsen, forstår ikke, hvorfor regeringen vil arbejde for kun at lade forbud mod illoyale handelspraksisser omfatte små og mellemstore virksomheder. 
DI Fødevarers branchedirektør, Leif Nielsen, forstår ikke, hvorfor regeringen vil arbejde for kun at lade forbud mod illoyale handelspraksisser omfatte små og mellemstore virksomheder. 
Sine Riis Lund

Afsluttende trilogforhandlinger om forbud mod unfair handelsbetingelser fra supermarkedskæder er sat ind i EU.

Og det er forhandlinger, der bliver fulgt tæt af dansk erhvervsliv.

For mens EU-Kommissionen lagde op til at lade det nye direktiv omfatte små og mellemstore virksomheder, så ønsker Europa-Parlamentet, at det skal gælde alle virksomheder uanset størrelse.

Det er et ændringsforslag, som man er svært tilfredse med i DI Fødevarer. Branchedirektør Leif Nielsen kalder det “afgørende”, at alle virksomheder omfattes.

Vi anerkender selvfølgelig, at der i nogle handler kan være unfair eller illoyale praksisser, men vi tror simpelthen ikke på, at man sort på hvidt kan skrive i en lovtekst, hvad der altid vil være fair eller unfair.

Lotte Engbæk Larsen
Markedschef, Dansk Erhverv

"Hvis man laver et sæt regler, der kun gælder nogen ved lov, så får man bare skabt en ny unfair situation med forskellige handelsbetingelser afhængig af virksomhedernes størrelse,” siger han.

Samme holdning har Mærkevareleverandørerne, der blandt andet repræsenterer cirka 120 leverandører til supermarkedskæder og andre.

Udfordringen er, når den dominans og ubalance i markedet bliver brugt til at påvirke modparten med nogle betingelser, som man ikke ville have indgået under normale forhandlingsforhold.

Niels Jensen
Direktør, Mærkevareleverandørerne

Regeringens position
Det er dog ikke det, som den danske regering vil arbejde for. 

Det har ikke været muligt at få et interview med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), men af et samlenotat fra august 2018 fremgår regeringens holdning til det spørgsmål klart.

"Regeringen vil arbejde for, at direktivet ikke udbredes til at omfatte yderligere produkter eller flere virksomheder," står der.

Dokumentation

Eksempler på forbud i direktivforslag om illoyal handelspraksis

- at køber ikke må betale sine leverandører senere end 30 dage efter levering af letfordærvelige fødevarer
- at køber ikke må annullere ordrer på letfordærvelige fødevarer med kort varsel
- at køber ikke ensidigt må ændre vilkårene i en leveringsaftale med tilbagevirkende kraft, og
- at køber ikke må pålægge krav om, at leverandøren skal betale for ikke-solgte fødevarer.










0:000:00