Erhvervsskolerne ønsker flere på EUD og oprydning i ”kaotiske” optagelseskrav

INTERVIEW: Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier vil kæmpe for, at flere vælger en EUD. Det skal ske gennem øget kendskab til EUX’en og forlængelse af kvalitetspuljen. Han opfordrer samtidig ministeren til at fortsætte sin oprydning i optagelseskravene til gymnasiet.

Foto: Pressefoto/DEG - L
Simon Lessel

Deadline for den første målsætning for EUD-reformen nærmer sig med hastige skridt. Derfor vil formanden for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Ole Heinager, intensivere arbejdet med at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse. Det skal blandt andet ske ved at øge opmærksomheden på EUX’en og få flere over 18 til at vælge en erhvervsuddannelse.

Det vigtigste bliver at få flere til at søge erhvervsuddannelserne. I dag er vi desværre langt fra at realisere målsætningerne, men netop derfor skal vi fortsat have opmærksomhed på, at for få unge vælger en erhvervsuddannelse.

Ole Heinager
Formand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

Samtidig skal undervisningsministeren fortsætte sin oprydning i optagelseskravene til gymnasiet, lyder opfordringen fra Ole Heinager i dette interview om sine vigtigste prioriteter i den kommende politiske sæson.

Hvad bliver den vigtigste prioritet for jer i den kommende politiske sæson?
”Vi har en række prioriteter. Flere skal søge erhvervsuddannelserne, EUX’en skal mere på landkortet, og de treårige gymnasiale uddannelser HHX og HTX, der blandt andet giver eleverne kompetencer inden for it, teknologi og iværksætteri, skal betragtes på lige fod med det almene gymnasium.”

”Samtidig skal der mere fokus på hele voksenuddannelsesområdet, og vi vil blive ved med at have en dialog om, hvordan fremtidens ungdomsuddannelsessystem kan skrues sammen. Og så håber vi, at regeringen vil holde fast i, at der skal investeres i uddannelsessektoren.”

Kvalitetspulje skal forlænges
Hvad er jeres forhåbninger til økonomien i uddannelsessektoren?
”Regeringen siger, at den vil satse på uddannelse, og det håber vi, at den står ved og ikke ser på investeringer i uddannelser som en udgift. Omprioriteringsbidraget skal fjernes, og så er det helt afgørende, at kvalitetspuljen på 168 millioner kroner til erhvervsskolerne forlænges.”

Hvad bliver det allervigtigste?

”Det vigtigste bliver at få flere til at søge erhvervsuddannelserne. I dag er vi desværre langt fra at realisere målsætningerne, men netop derfor skal vi fortsat have opmærksomhed på, at for få unge vælger en erhvervsuddannelse, og vi vil følge implementeringen af den aftale, der blev indgået i efteråret. Vi har mange over 18 år, der førhen tog en EUD, men ikke gør det længere. Vores fokus vil være at få brudt den kode og få dem med om bord igen.”

Oprydning ønskes
Hvem forventer du at arbejde ekstra meget sammen med i den kommende tid?
”Vi glæder os til at arbejde sammen med den nye minister, som er gået ind til opgaven med friske øjne og et åbent sind. Vi vil tage en række diskussioner med ministeren og høre, hvad hun vil byde ind med, og så vil vi vurdere, hvordan vi kan understøtte det.”

”Derudover bliver de andre foreninger på undervisnings- og uddannelsesområdet, regionerne og kommunerne vigtige samarbejdspartnere.”

Dokumentation

Aktørernes vigtigste dagsordener:

Til at indlede den politiske sæson 2019/2020 stiller Altinget Uddannelse i den kommende tid en række personer på uddannelsesområdet følgende fire spørgsmål:

  • Hvad bliver den vigtigste prioritet for jer i den kommende politiske sæson?
  • Hvem forventer du at komme til at arbejde ekstra meget sammen med i den kommende tid?
  • Hvad bør den nye minister kaste sig over som det første?
  • Hvilke tiltag fra den forrige valgperiode ser du gerne, at der bliver lavet om på?

Læs også interview med: 

Peter Bendix Pedersen (Friskolerne)

Anders Bondo Christensen (Danmarks Lærerforening)


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00