Debat

Erik Boel: Mette Frederiksen leger med ilden i EU

DEBAT: Mette Frederiksen (S) bryder med 25 års dansk Europa-politik med sin kamp for forbeholdene. Den førte politik er ren populisme, mener Erik Boel, tidligere landsformand for Europabevægelsen.

Mette Frederiksen (S) gør forbeholdene til grundlaget for dansk EU-politik, skriver Erik Boel. 
Mette Frederiksen (S) gør forbeholdene til grundlaget for dansk EU-politik, skriver Erik Boel. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Boel,
Fhv. landsformand for Europabevægelsen

For Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S) var afskaffelsen af EU-forbeholdene en mærke- og hjertesag.

Mette Frederiksen (S) har tværtimod gjort forbeholdene til grundlaget for dansk Europa-politik. Uanset at forbeholdene skader danske politiske, økonomiske og sikkerhedspolitiske interesser. Der er tale om et historisk brud med over 25 års bred politisk enighed om dansk EU-politik.

Folkeafstemninger er ikke gratis
Frederiksens forgængere kunne være uenige om mangt og meget. Men ingen af de fire nævnte statsministre talte konsekvent EU ned, som Frederiksen har gjort det til en vane. Senest med udtalelser om, at EU-Kommissionens ambitiøse udspil til nyt EU-budget er "fuldstændig gak". Uden at forholde sig til, at Storbritanniens udmeldelse af EU naturligvis betyder, at de øvrige medlemslande vil skulle bidrage mere.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ligesom Kommissionen i de kommende år – efter blandt andet dansk ønske – vil skulle styrke indsatsen på en række områder: forskning, sikring af de ydre grænser, klimaet. Det forudsætter selvsagt øgede midler til den fælles kasse.

For nylig spillede statsministeren på banen med et forslag om en folkeafstemning om en eventuel dansk tilslutning til EU's Bankunion, uanset at en sådan afstemning ikke er påkrævet i Grundloven.

Også danske EU-afstemninger slipper stærke kræfter løs og kommer uanset emnet i realiteten til at handle om selve medlemskabet. Her leger statsministeren med ilden.

Erik Boel
Fhv. landsformand, Europabevægelsen

Og selvom man skulle mene, at sporene fra den katastrofale britiske folkeafstemning om Brexit havde gjort indtryk på Frederiksen. Også danske EU-afstemninger slipper stærke kræfter løs og kommer uanset emnet i realiteten til at handle om selve medlemskabet. Her leger statsministeren med ilden.

Ren populisme
Senest har statsministeren været med til at blokere for Albaniens og Nordmakedoniens optagelse i EU. Uanset at vi derved risikerer at kaste landene i armene på Rusland og Kina.

Læs også

Skiftende danske regeringer har siden Murens Fald haft udvidelsen af EU som en topprioritet for på den måde at bidrage til et helt, frit og samarbejdende Europa. Især Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen engagerede sig stærkt i denne bestræbelse.

Frederiksens Europapolitik er udtryk for ren populisme, som skal sikre, at de 50.000 DF-vælgere, S vandt over ved valget, ikke forlader S og skifter tilbage til DF.

Statsministeren har mange store og vigtige sager på skrivebordet. Det kunne tale for, at statsministeren fremover overlader udenrigs- og Europa-politikken til vores kompetente udenrigsminister. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Erik Boel

Forfatter, fhv. International sekretær, Socialdemokratiet 1992-2003 og forstander for Europahøjskolen og Krogerup
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00