Kommentar af 
Søren Espersen

Espersen: Ja-partiernes store spin-maskineri om EU

KLUMME: Jeg håber, at ja-partierne i fremtiden vil lære af afstemningen om retsforbeholdet og lader være med at forsøge at spinne sig til mere EU, skriver Søren Espersen.

Et års tid efter afstemningen om retsforbeholdet må vi konkludere, at der ikke var hold i ja-partiernes skræmmekampagne, mener Søren Espersen.
Et års tid efter afstemningen om retsforbeholdet må vi konkludere, at der ikke var hold i ja-partiernes skræmmekampagne, mener Søren Espersen.Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Søren Espersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I ugerne op til afstemningen om afskaffelsen af retsforbeholdet sidste år, lancerede Socialdemokratiet en større kampagne. ”Hjælp politiet med at optrevle pædofile netværk – stem ja” var et af budskaberne fra Socialdemokratiet i den stort anlagte kampagne.

De Radikale hoppede med på samme galej: ”Retsforbeholdet lader skilsmissebørn i stikken” skrev de på store annoncer.

Annoncerne var svære at overse, da Ja-partierne gik sammen om denne større spinkampagne for at få danskerne til at sluge endnu en EU-kamel og afskaffe retsforbeholdet.

Ja-partierne blev hurtigt enige om, at afstemningen ikke skulle handle om selve afskaffelsen af retsforbeholdet og den magt, som vi dermed frivilligt ville forære EU.

Vælgerne skulle for alt i verden heller ikke orienteres om, at en afskaffelse af retsforbeholdet åbnede en sluse for, at Danmarks asylpolitik i fremtiden kunne bestemmes nede fra EU, ligesom at mulighederne for permanent grænsekontrol ville blive umulig.
Nej, afstemningen skulle handle om, at vi ikke kunne være med i Europol, hvis vi stemte nej den 3. december 2015.

Og dermed ville Danmark ifølge ja-partierne være helt ude i hampen! Danmark ville jo nærmest blive et mekka for menneskehandel og pædofiliringe, og vi ville aldrig mere kunne samarbejde med politiet i udlandet om at fange forbrydere.
Danmark ville blive de kriminelles Saint Tropez!

Efter flere uger med trusler, stemte danskerne alligevel nej til en afskaffelse af retsforbeholdet den 3. december 2015. Ja-partierne var i chok.
Men hvis de havde åbnet øjnene ville de hurtigt have set, at danskerne ikke er dumme. De lader sig ikke narre af spin og bål og brand – derimod har de en sund skepsis, hvad angår EU.

Og skepsissen bliver ikke mindre i takt med, at Merkel og Juncker opfører sig mere og mere arrogante over for medlemslandene, når de tillader sig at være skeptiske over for de store fælles planer om at tromle medlemslandenes suverænitet.

Ja-partierne ved udmærket godt, at deres hede drømme om at komme så langt ind til kernen af EU som muligt, ligger langt fra vælgernes drømme om at bevare Danmark som et frit og selvstændigt land.

Søren Espersen

Ja-partierne ved udmærket godt, at deres hede drømme om at komme så langt ind til kernen af EU som muligt, ligger langt fra vælgernes drømme om at bevare Danmark som et frit og selvstændigt land.

Derfor forsøger de gang på gang at true danskerne til at overlade mere magt til EU.

Vi så det i øvrigt også i forbindelse med afstemningen om at erstatte kronen med euroen, hvor ja-partierne få dage inden afstemningen, advarede danskerne om, at et ja ville betyde nedskæringer på finanslovene i fremtiden.

Poul Nyrup Rasmussen, der var statsminister på det tidspunkt, gik endda så langt, at han sagde, at et nej til euroen ville betyde, at mange danske eksportvirksomheder ville komme i knibe.
”Beskæftigelsesudviklingen ved et nej vil være svagere end i et ja-forløb. Retningen er der ingen tvivl om”, sagde den tidligere statsminister blandt andet til DR.
Han havde naturligvis LO’s såkaldte eksperter i ryggen, som med alvorlige miner advarede om, at et nej til euroen ville koste Danmark 35.000 arbejdspladser.


Som bekendt var der tale om tomme trusler fra ja-partiernes side. Det gik jo egentlig meget fint uden den euro – og vi kom bedre ud af krisen i 00’erne, end mange af de lande, der har euroen som møntfod.

Her et års tid efter afstemningen om retsforbeholdet når vi igen frem til den konklusion, at der ikke var hold i ja-partiernes skræmmekampagne, og at de såkaldte eksperters forudsigelser om, at Danmark ikke ville kunne lande en aftale om Europol, ikke var andet end gætterier.

Vi har fået en god Europol aftale, hvor dansk politi også i fremtiden kan fortsætte det gode samarbejde med politiet i andre lande.

Danmarks deltagelse i Schengensamarbejdet vil også fremadrettet være på et mellemstatsligt niveau. Det betyder, at Danmark kan forlade Schengen og indføre permanent grænsekontrol, den dag et flertal i Folketinget måtte ønske det. Og dét vil Dansk Folkeparti naturligvis fortsat kæmpe for. Den mulighed havde vi ikke haft, hvis det var lykkedes ja-partierne at skræmme danskerne til at stemme ja til at afskaffe retsforbeholdet.

Jeg håber, at ja-partierne i fremtiden vil lære af afstemningen om retsforbeholdet. At de holder op med at prakke danskerne noget på. At de lader være med at forsøge at spinne sig til mere EU.
Danskerne kan gennemskue det. Heldigvis.

-----

Søren Espersen har siddet i Folketinget siden 2005 for Dansk Folkaperti. Han er næstformand i partiet og er desuden forfatter og journalist. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00