Etisk Handel Danmark mister millionbevilling

Regeringen vil skrue op for handel med udviklingslandene som led i Afrika-strategien, men på forslaget til næste års finanslov er bevillingen til Danmarks eneste organisation med ekspertise i ansvarlig handel med udviklingslandene som kerneområde blevet skåret væk.

De fleste virksomheder forsøger at sikre sig imod at der indgår børnearbejde i deres produktionskæder, men det er stadig udbredt. Særligt i produktionen af fødevarer og byggeri. Her er det fra et teglværk i Pakistan, hvor børn ned til seks-årsalderen slæber mursten.(arkivfoto)
De fleste virksomheder forsøger at sikre sig imod at der indgår børnearbejde i deres produktionskæder, men det er stadig udbredt. Særligt i produktionen af fødevarer og byggeri. Her er det fra et teglværk i Pakistan, hvor børn ned til seks-årsalderen slæber mursten.(arkivfoto)Foto: Emilio Morenatti/AP/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Det er ikke afsat penge på næste års finanslov til Etisk Handel Danmark. Det betyder, ifølge foreningen, at man får svært ved at opretholde niveauet af rådgivning og videnopbygning, som kan klæde danske virksomheder på til at sikre etik og ansvarlighed, når de handler på det globale marked. 

”Hvis man mener det med Afrikastrategien, så er det jo vigtigt, at de leverandørkæder, der rækker fra Danmark og hele vejen ned til Afrika gør udviklingslandene mere velstående af at handle med os og samtidigt sikrer samhandel og billigere varer for forbrugerne," siger Ellen Marie Friis Johansen, CSR-chef i Dansk Erhverv.

Som del af formandskabet i Etisk Handel Danmark undrer hun sig over, at bevillingen ikke automatisk bliver videreført. Foreningens medlemmer tæller virksomheder, civilsamfund, fagbevægelse, fonde og offentlige myndigheder, der vil styrke hensynet til klima, miljø og menneskerettigheder i de globale værdikæder. Og netop den konstellation giver en unik mulighed, påpeger hun.

”Fra mit virksomhedssynspunkt er det vigtigere end nogensinde. Der er et stort behov for leverandørstyring, og fremover gælder det også de små og mindre virksomheder, der for eksempel handler med kaffe, soja, palmeolie, frugt og grønt og tekstil,” siger Ellen Marie Friis Johansen.

Fra 2027 bliver alle virksomheder i EU nemlig pålagt en juridisk forpligtelse til at tage ansvar for, hvem de handler med, via det nye Corporate Sustainability Due Diligence direktiv (CSDDD), der stiller krav til virksomheders rettidige omhu i forhold til menneskerettigheder og miljø. 

”Det er nye komplekse krav, som bliver lovpligtige fra 2027, og Etisk Handel Danmark gør en stor forskel ved at klæde SMV'er i hele landet på til opgaven. De store virksomheder er godt med, og derfor er det win-win, når vi kan sidde sammen om bordet og udveksle viden og erfaringer på tværs af sektorer,” siger hun.

I sidste ende skal det påvirke virksomhederne til at vælge de mest ansvarligt producerede varer.

Regeringen har i alt afsat 50 millioner kroner til at styrke bæredygtig omstilling af globale værdikæder i Afrika. Det fremgår af lovforslaget, at det skal foregå i udvalgte partnerskaber og i samarbejde med internationale organisationer. Det fremgår ikke endnu, hvordan pengene skal udmøntes.

Etisk Handel Danmark blev etableret som forening i 2008, og har søsterorganisationer i England (1998), Norge (2000) og Sverige (2019).

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Udvikling

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024