EU åbner for nye hjælpetiltag til fiskeriet

CORONA: Fødevareministeren vil gå i dialog med fiskeriet om coronahjælp til erhvervet, efter at EU har åbnet for mulige omprioriteringer af midler.

EU har vedtaget en ny hjælpepakke, der blandt andet giver mulighed for støtte til midlertidig oplægning af fartøjer og kompensation til akvakulturvirksomheder.
EU har vedtaget en ny hjælpepakke, der blandt andet giver mulighed for støtte til midlertidig oplægning af fartøjer og kompensation til akvakulturvirksomheder.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

EU har nu givet grønt lys til, at medlemslandene kan støtte fiskeriet økonomisk under coronakrisen.

Landene kan eksempelvis vælge at støtte oplægning af fartøjer eller privat oplagring af fiskevarer afhængigt af behov.

“Vi skal i Danmark se de nye redskaber i sammenhæng med de generelle tiltag for dansk erhverv, som vi allerede har iværksat i Danmark. Nu vil jeg gå i dialog med erhvervet og se nærmere på, hvilke EHFF-støttemuligheder der kunne være relevante i en dansk kontekst, og så skal vi have en politisk drøftelse heraf,” siger fødevareminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Ingen nye penge
Håndsrækningen glæder Danmarks Fiskeriforening PO, der dog ærgrer sig over, at der alene er tale om en mulig omprioritering af midlerne fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF).

“Vi ser positivt på, at der nu er åbnet for nogle flere muligheder for at hjælpe fiskerierhvervet. Når det er sagt, så mener vi, at der mangler nye penge. Det er penge, der allerede er blevet afsat til fiskeriet én gang, som nu skal omprioriteres,” siger formand Svend-Erik Andersen i en pressemeddelelse.

Miljø- og Fødevareministeriet oplyser, at aftalen indeholder støttemuligheder for fiskere, akvakultursektoren og forarbejdningsindustrien, som er berørt af konsekvenserne af coronakrisen. Det drejer sig blandt andet om:

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00