EU-budget splitter Venstre

PENGE: Hele Venstres gruppe i EU-Parlamentet støttede i denne uge EU’s budget for de næste syv år, undtagen Søren Gade.

Søren Gade vil ikke give sin opbakning til det næste EU-budget.
Søren Gade vil ikke give sin opbakning til det næste EU-budget.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Venstres Søren Gade har valgt at bryde med sine partifællers linje ved at undlade at bakke op om EU’s budget for de næste syv år.

Mens de øvrige tre medlemmer af Venstres delegation i Europa-Parlamentet stemte for budgettet for 2021 til 2027, stemte Søren Gade blankt, da EU-Parlamentet i denne uge med 548 stemmer ud af 705 gav grønt lys til aftalen.

Gade mener, at EU er på vildspor med både det nye cirka 8.000 milliarder kroner store budget og den 5.600 milliarder kroner såkaldte coronagenopretningsplan, der flankerer det.

”Jeg er dybt bekymret over den vej, vi er ude på,” siger han.

Jeg ved da godt, at det her er lidt som at slå en prut i en stor sportshal – at det er der ingen, der lægger mærke til. Men jeg synes bare, at vi mangler en drøftelse af, hvad det er for et EU, vi skal have.

Søren Gade
EU-parlamentariker (V)

Mere magt til det føderale Europa
Det er blandt andet de fælles lån, som EU-landene skal optage i forbindelse med genopretningsplanen, som Søren Gade er stærkt imod, ligesom han er kritisk over for den køreplan for indførelsen af en række skatter på EU-plan, herunder en skat på techgiganter, som også er en del af pakken.

”Det bliver mere magt til det føderale Europa og mindre magt til nationalstaten, og det er det, som jeg reagerer på,” siger han.

”Jeg ved da godt, at det her er lidt som at slå en prut i en stor sportshal – at det er der ingen, der lægger mærke til. Men jeg synes bare, at vi mangler en drøftelse af, hvad det er for et EU, vi skal have. Er det ok, at vi får de techskatter, for eksempel,” siger Gade, der medgiver, at det er ren ”kyllingetaktik”, at han ikke stemte direkte imod budgettet, men nøjedes med at stemme blankt.

”Jeg er jo omgivet af føderalister i den gruppe, jeg sidder i, og jeg skal jo også kunne leve i den og kunne gøre en forskel på de områder, jeg sidder på. Så jeg har valgt, at tilkendegivelsen er, at jeg ikke stemmer for budgettet på grund af de grunde, jeg har nævnt,” siger han med henvisning til den såkaldte Renew-gruppe, som både Venstre og Radikale er medlem af i Parlamentet.

Også Venstres bekymring
Lederen af Venstres delegation i Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard, kalder uenigheden i gruppen ”fuldstændig udramatisk”.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00