EU-Kommissionen: Her skal Danmark skrue op for det grønne

HENSTILLING: Der skal mere kød på de danske planer for den grønne omstilling, mener EU-Kommissionen, der i ny karakterbog af den grønne indsats giver ti henstillinger til Danmark. Få overblikket her.

Smilene var brede, da regeringen med Lars Løkke Rasmussen tilbage i oktober fremlagde sit klimaudspil med, hvordan Danmark skal leve op til EU's klimamål. EU-Kommissionen ser dog en række huller i de danske planer.
Smilene var brede, da regeringen med Lars Løkke Rasmussen tilbage i oktober fremlagde sit klimaudspil med, hvordan Danmark skal leve op til EU's klimamål. EU-Kommissionen ser dog en række huller i de danske planer.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Danmarks køreplan til at nå EU's klimamål i 2030 halter flere steder.

Sådan lyder dommen fra EU-Kommissionen, der for første gang har givet karakter til medlemslandenes planer mod klimaforandringer.

"Medlemsstaterne har på relativt kort tid udarbejdet imponerende udkast, men intet udkast er perfekt. De endelige planer skal forelægges inden udgangen af året, og vores henstillinger peger på de områder, hvor der skal gøres mere," lød det tirsdag fra næstformand for energiunionen, Maros Sefcovic.

Danmark er langtfra det land, der får de værste anmærkninger fra EU-Kommissionen, men der er alligevel ti henstillinger til Danmark, som rammer ned i alle de tre klimamålsætninger, som EU har sat sig for 2030:

Om at udlede mindst 40 procent mindre CO2, lade mindst 32 procent af energiforbruget komme fra vedvarende energikilder og forbedre energieffektiviteten med 32,5 procent.

Og ifølge Ingeniørforeningen IDA er der ræson i EU-Kommissionens klimakritik:

"Jeg kan godt forstå, at EU-kommissionen prikker til et land som Danmark, for vi mangler klare og ambitiøse klimamål og klimaplaner. Vi har brug for en skærpet klimalov, der skal have langsigtede bindende mål både for CO2-udledninger, VE-udbygning og energieffektiviseringer," siger Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA.

Flere huller i planen
Et af de steder, hvor EU-Kommissionen er særlig kritisk, er over for de danske planer om at spare på energien. De er nemlig fulde af huller, mener EU-Kommissionen.

Danmark skal "væsentligt øge sin ambition om reduktion af både endelige og det primære energiforbrug," skriver EU-Kommissionen, der også kræver "mere ambitiøse politiker og foranstaltninger," der kan kompensere for den danske beslutning om at afskaffe sin ordning for energibesparelser og reducerede energiafgifter, der ellers kunne lægge en dæmper på det danske energiforbrug.

Dokumentation

Baggrund

Medlemsstaterne skal i henhold til den nye forordning om forvaltning af energiunionen og klimaindsatsen (der er en del af pakken om ren energi til alle europæere), som trådte i kraft den 24. december 2018, udarbejde en tiårig integreret national energi- og klimaplan for perioden 2021-2030.

Medlemsstaterne skulle forelægge deres udkast til integrerede nationale energi- og klimaplaner inden udgangen af 2018, hvorefter planerne skulle underkastes Kommissionens tilbundsgående evaluering. Ifølge forordningen kan Kommissionen, hvis udkastene til integrerede nationale energi- og klimaplaner – enkeltvis og/eller som helhed – ikke bidrager tilstrækkeligt til energiunionens målsætninger, inden udgangen af juni 2019 fremsætte henstillinger til medlemsstaterne med henblik på at ændre udkastene.

De endelige integrerede nationale energi- og klimaplaner for 2021-2030 skal forelægges af medlemsstaterne inden udgangen af 2019.

Kilde: EU-Kommissionen


0:000:00