EU-Kommissionen og Boris Johnson kridter banen op til 11 måneders svære forhandlinger

BREXIT: Kommissionen har mandag præsenteret sit bud på EU’s forhandlingsposition i de kommende forhandlinger med Storbritannien om det fremtidige forhold. Samtidig har den britiske premierminister lanceret modstridende krav.

Topforhandleren Michel Barnier fremlagde mandag Kommissionens bud på EU's position i forhandlingerne med Storbritannien.
Topforhandleren Michel Barnier fremlagde mandag Kommissionens bud på EU's position i forhandlingerne med Storbritannien.Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

BRUXELLES: Der er gået fire dage, siden EU-samarbejdet blev et medlemsland fattigere.

Men tiden er ikke stået stille i EU-Kommissionen, der nu har formuleret sit bud på de tilbageværende 27 landes forhandlingsposition i de kommende forhandlinger med den udgående part, Storbritannien.

”Vi er klar til at tilbyde en yderst ambitiøs handelsaftale,” sagde Michel Barnier, da han mandag præsenterede Kommissionens forslag til et forhandlingsmandat i kraft af sin rolle som EU's hovedansvarlige for forhandlingerne med briterne.

Handelsaftalen er første kapitel ud af i alt tre kapitler, som Kommissionen lægger op til, at aftalen om det fremtidige forhold med briterne skal indeholde.

Og det – ifølge Michel Barnier – exceptionelle forslag indeholder blandt andet, at der ikke kommer told på varer mellem EU’s indre marked og Storbritannien. Derudover vil EU have, at handelsaftalen dækker et bredt spektrum af sektorer lige fra finansområdet til miljøområdet.

Endelig vil EU blandt andet også inkludere digital handel og give briterne adgang til at deltage i offentlige udbud.

Ingen handelsaftale uden fiskeri
Men Michel Barniers handelsaftale er ikke gratis.

”Vi er klar til at tilbyde alt dette, selv om vi ved, at der vil være en stærk konkurrence mellem Storbritannien og EU i fremtiden,” sagde han og tilføjede:

”På grund af vores geografiske nærhed og økonomiske afhængighed gør vores forslag det også klart, at dette exceptionelle tilbud er betinget af mindst to ting.”

Dokumentation

NÆSTE FASE AF BREXIT

Lørdag 1. februar ophørte Storbritannien officielt med at være medlem af EU.

Det betyder, at britiske ministre ikke længere skal deltage i EU's beslutninger, at premierministeren ikke tager til EU-topmøder, og at Storbritanniens 73 medlemmer forlader Europa-Parlamentet. 

Indtil udgangen af 2020 gælder dog en overgangsordning, hvor Storbritannien stadig har fuld adgang til det indre marked, følger EU's regler og betaler til den fælles kasse.

Næste skridt bliver forhandlinger om fremtidens forhold mellem EU og Storbritannien. De vil formentlig begynde i slutningen af februar, og EU lægger op til, at aftalen skal omfatte både handel, fiskeri og sikkerhedspolitik.

Den nye aftale skal være på plads inden årets udgang, medmindre briterne beder om at få overgangsperioden forlænget. Fristen for at bede om en forlængelse er i juli.










0:000:00