EU-parlamentariker langer ud efter dansk grænsekontrol

SCHENGEN: Danmark og andre EU-lande misbruger de nuværende regler for grænsekontrol. Sådan lyder det fra den slovakiske parlamentariker Tanja Fajon. Derfor er der brug for nye regler, og mandag stemte Parlamentets borgerrettighedsudvalg for en betænkning, som skal stramme reglerne. 

Foto: Claus Fisker/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

STRASBOURG. Det skal fremover være sværere for EU’s medlemsstater at blive ved med at forlænge den midlertidige grænsekontrol inden for Schengen-området.

Det mener Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg, der mandag stemte om en opdatering af Schengen-reglerne.

I betænkningen lægger udvalget op til, at der fremover skal være større dokumentationskrav til lande, som ønsker at forlænge den midlertidige grænsekontrol. Blandt andet ved at fremlægge en detaljeret risikovurdering, som skal forklare, hvorfor der ikke er nogen anden løsning end grænsekontrol. Samtidig skal den indledende grænsekontrol være på to måneder, hvorefter man skal ansøge om lov til at forlænge. I dag er det seks måneder. Samtidig skal den maksimale tidsperiode, hvor man i udgangspunktet kan have midlertidig grænsekontrol halveres fra to til et år.

Ifølge talsmanden for forslaget, den slovakiske europaparlamentariker Tanja Fajon, er de nuværende regler for lette at misbruge, og Danmark er et af de lande, som Fajon mener, udnytter reglerne.

Kommissionen har indtil videre godkendt vores forlængelser. Derfor er de altså lovlige. Derfor kan man ikke tale om misbrug af reglerne.

Anders Vistisen
Medlem af Europa-Parlamentet, Dansk Folkeparti

“Seks Schengen-lande har ulovligt udført kontrol ved de interne grænser i mere end tre år, selvom der er en maksimal grænse på to år. Det viser, hvor tvetydige de nuværende regler er, og hvordan staterne misbruger og mistolker dem. Hvis vi vil redde Schengen, er vi nødt til at sætte en stoppe for det og lave nye klarere regler,” udtaler hun i en pressemeddelelse.

Forslaget skal senere stå sin prøve foran et samlet Parlament.

Dansk forlængelse giver panderynker i EU
Grunden til, at Danmark nu har haft grænsekontrol i mere end to år, er, at Danmark de første to år forklarede behovet for grænsekontrol med store migrationsstrømme og manglende kontrol med EU’s ydre grænser. Da de to år udløb, begyndte Danmark at bruge en anden begrundelse: Risikoen for terror.

For mindre end to uger siden bekendtgjorde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at Danmark igen forlænger den midlertidige grænsekontrol med samme begrundelse.

“Der er stadig en alvorlig terrortrussel mod Danmark og et væsentligt pres på Europas ydre grænser. Derfor mener regeringen, at grænsekontrollen er nødvendig for at værne om Danmarks sikkerhed,” lød ministerens forklaring i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Danmark har siden den 4. januar 2016 gennemført midlertidig grænsekontrol. Indtil slutningen af 2017 var grunden til grænsekontrollen de store migrationsstrømme og den manglende kontrol med EU’s ydre grænser. I 2017 udløb Danmarks mulighed for at forlænge grænsekontrollen, fordi man der havde ramt den to-årige begrænsning. Men da valgte Danmark at bruge en anden begrundelse for at forlænge den interne grænsekontrol, nemlig risikoen for terror. Det er er den begrundelse, som Danmark har brugt siden.


0:000:00